Fråga 2024/25:484 Finansiering av Sveriges världsarv

av Louise Thunström (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Ett världsarv är en kultur- eller naturmiljö som är så värdefull att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats som på ett all­deles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. I Sverige finns det 15 världsarv. Världsarven utses av FN-organet Unesco. I Sverige är det Riksantikvarie­ämbetet och Naturvårdsverket som är ansvariga myndigheter.

Grunden för arbetet med världsarven utgörs av den nationella värdsarvsstrategin med tillhörande handlingsplan. Den första handlingsplanen gäller för åren 2021–2024. För implementeringen av världsarvsstrategin har Riksantikvarieämbetet mellan åren 2021 och 2024 kunnat fördela bidrag om högst 4 miljoner kronor årligen till världsarvssamordning för de världsarv som är kulturarv.

Världsarvsstrategin understryker vikten av att öka medvetenheten om och förståelsen för världsarvens unika värden. Dessa platser spelar en betydande roll för att stärka kunskap, identitet och samhällelig sammanhållning. De ska inte bara skyddas och bevaras utan också förmedlas och integreras i samhällets utveckling.

Detta kan inte åstadkommas utan stabila och långsiktiga finansiella förutsättningar. Därför har Socialdemokraterna i sitt budgetförslag ett anslag på 5 miljoner kronor per år under åren 2025–2028.

Med detta som bakgrund vill jag fråga kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Avser ministern och regeringen att säkerställa att Riksantikvarieämbetet även under 2025 kan avsätta medel till samordningen av världsarven via anslag 7:2?