av Louise Thunström (S)
till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Regeringens och Sverigedemokraternas beslut att skära ned statsbidraget till studieförbunden med en tredjedel över tre år visar sig nu med allvarliga konsekvenser runt om i landet. Vi nås av rapporter att replokaler och musikhus – de platser där unga människor får möjlighet att utforska och utveckla sina kreativa förmågor – tvingas stänga. Dessa mötesplatser är inte bara viktiga för att främja musikaliska talanger utan också för att skapa en meningsfull fritid och för att bygga en grund för social gemenskap och identitet hos barn och unga. Det här är platser där ungdomar kan finna en tillhörighet, skapa, växa och inspireras. Oavsett var de bor eller vilka ekonomiska förutsättningar de har.
Den svenska musikbranschen är internationellt erkänd och beundrad, ofta kallad ”det svenska musikundret”. Att riskera denna framgång och kulturella stolthet genom nedläggningar av de replokaler och samlingsplatser där unga musiker får sin start är kortsiktigt och kan ha förödande effekter på vårt lands framtida kultur.
När jag tidigare har ställt denna fråga till kulturministern under riksdagens frågestund har svaret varit att det är kommunernas ansvar att tillhandahålla replokaler och andra liknande mötesplatser. Men vi ser också att kommunernas ekonomiska läge är pressat. Många kommuner, särskilt i glesbygdsområden, tvingas till svåra prioriteringar och besparingar, och att lägga ytterligare ansvar på dem i detta avseende kan inte anses rimligt. Vi måste vara ärliga: Kommunerna har varken resurserna eller möjligheterna att kompensera för statens nedskärningar.
Med detta i åtanke vill jag återigen fråga kulturminister Parisa Liljestrand:
Hur avser ministern att agera för att barn och unga ska ha tillgång till den fritid och de utvecklingsmöjligheter som är så viktiga för att bygga framtidens Kultursverige?