Fråga 2024/25:441 Regeringens ansvar för att säkra alla elevers digitala kompetens

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Den senaste ICILS-rapporten för 2023 visar att svenska elever i årskurs 8 visserligen når upp till EU/OECD-genomsnittet i digital kompetens men fortfarande saknar tillräckliga färdigheter för att möta kraven i ett digitaliserat samhälle. För Socialdemokraterna är det avgörande att skolan är en kraft för jämlikhet och rättvisa, men de senaste resultaten visar på oroande skillnader. Elever i socioekonomiskt utsatta områden och elever med migrationsbakgrund halkar efter i sin digitala kunskapsutveckling, vilket ökar risken för en digital klyfta. Särskilt på skolor med mindre gynnsamma socioekonomiska förutsättningar är resultaten sämre, och Sverige framstår här som ett av de nordiska länder där skolornas förutsättningar spelar störst roll för elevernas prestationer.

Rapporten pekar också på allvarliga brister i skolans förmåga att förbereda elever för säker och ansvarsfull användning av digital teknik. Trots att 76 procent av eleverna har fått lära sig om ansvarsfullt beteende online är det betydligt färre som har fått kunskap om kritiska säkerhetsaspekter. Endast 44 procent har undervisats om att känna igen bedrägerier, och 57 procent vet hur de ska hantera sin digitala sekretess.

Fyra av tio svenska elever presterar dessutom under den grundläggande nivån i dator- och informationskunnighet, vilket innebär att de inte fullt ut kan använda datorer självständigt eller hantera källkritik på ett tillfredsställande sätt. Detta utgör en risk för både deras akademiska utveckling och deras framtida yrkesmässiga utveckling. De brister som rapporten lyfter fram riskerar att förvärra ojämlikheter och urholka skolans förmåga att garantera alla elever en likvärdig utbildning.

Rapporten visar även att 13 procent av eleverna aldrig fått någon programmeringsundervisning, trots att detta är en del av kursplanen för matematik och teknik.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att samtliga svenska elever ges den digitala kompetens och it-kunskap som krävs för att möta framtidens krav på arbetsmarknaden och i samhället?