av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Commitment to Reducing Inequality Index 2024 lyfter fram hur många länder, inklusive Sverige, har minskat sina internationella engagemang för att bekämpa global ojämlikhet. Rapporten pekar på en negativ trend där den globala politiken i allt högre grad fokuserar på kortsiktiga nationella intressen snarare än på långsiktiga investeringar för att minska klyftorna mellan och inom länder. I synnerhet pekar rapporten på hur internationella biståndsnivåer och stöd till institutioner som verkar för rättvisa och jämlikhet har minskat. Denna utveckling är allvarlig eftersom global ojämlikhet inte bara skapar humanitära kriser utan också utgör ett hot mot internationell säkerhet och stabilitet.
Sverige har länge haft ett starkt engagemang för att främja rättvisa och jämlikhet globalt genom ett omfattande biståndsarbete och internationella samarbeten. Vi har haft en politik som betonat vikten av att stärka internationella institutioner och rättvisa globala avtal för att minska klyftorna och främja en hållbar utveckling. Nu visar rapporten dock att Sverige riskerar att förlora sin ledande roll i detta arbete, särskilt i ljuset av minskade biståndsanslag och ett försvagat internationellt samarbete.
Rapporten framhäver vikten av att rikta insatser mot de mest utsatta länderna och samhällsgrupperna för att säkerställa att alla människor ges en chans till utveckling och ett värdigt liv. Detta är en fråga om mänskliga rättigheter, men också om långsiktig global stabilitet och säkerhet. Socialdemokraterna har alltid betonat vikten av att Sverige tar sitt ansvar och driver på för rättvisa globala strukturer.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka Sveriges internationella engagemang i kampen mot global ojämlikhet, i enlighet med våra långsiktiga åtaganden och den aktuella rapportens rekommendationer?