Fråga 2024/25:137 Anmälnings- och uppgiftsskyldighet för skolpersonal

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Alla barn ska ges likvärdiga förutsättningar för att få kunskap. Skolan ska inte göra skillnad på barn och barn. Det har länge varit en grundprincip inom politiken som samtliga partier respekterat.

En lärare ska inte behöva fundera på om barnens rätt till den bästa möjliga skolgången är underställd en plikt att anmäla det barn som står framför hen. Skolan ska vara en plats där elever utvecklas och förverkligar sin potential. Lärares och skolledares uppdrag är att utbilda elever, inte övervaka eller agera polis.

Regeringen håller på att förändra skolan i grunden till att bli en institution präglad av allt mer misstänksamhet och övervakning. Senast i raden av exempel är regeringens förslag om ökat informationsflöde till brottsbekämpningen som innebär att rektorer blir skyldiga att på generell nivå lämna ut uppgifter om skolans elever och personal till polisen.

Sveriges Skolledare påpekar att förslaget riskerar att allvarligt skada förtroendet mellan skola och elever när rektorer åläggs en skyldighet att lämna ut uppgifter till polisen utan att polisen kommer med en konkret förfrågan baserat på en misstanke mot en person. ”Det låter som att regeringen tycker att det är en viktigare uppgift för skolan att bekämpa brott än att ägna sig åt det grunduppdrag som gör att brott inte begås från första början” påpekar Sveriges Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Medan skolan inkluderas i förslaget ovan undantas vården. Det öppnar för frågor kring hur regeringen ser på skolans personal i allmänhet.

Senare i höst presenteras utredningen om anmälningsplikt av papperslösa. I Tidöavtalet står följande: "Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården.”

Skolan nämns inte. Det är tydligt att regeringen och Sverigedemokraterna hittills inte har prioriterat skolans integritet i dessa förslag. Men ännu har inte regeringen kommit fram med en proposition.

Jag vill därför fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Hur avser statsrådet att verka för att se till att skolpersonal inte utsätts för att behöva anmäla barn som lever i Sverige utan tillstånd?