av Malin Larsson (S)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Det internationella havsforskningsrådet (ICES) presenterade den 28 maj 2025 sin vetenskapliga rådgivning för kvoterade fiskbestånd i Östersjön. Råden kommer att utgöra underlag för kommissionens kommande förslag och beslut om kvoter inför 2026 års fiske.
Det är glädjande att några av våra kustfiskare rapporterar om bättre strömmingsfångster i år. Men det finns många osäkerhetsfaktorer, och läget är fortsatt allvarligt för hela Östersjön. Sedan 1990-talet har mängden fiskbar torsk, strömming/sill och skarpsill i Östersjön minskat med cirka 75 procent. Östersjöns torskbestånd har kollapsat, och majoriteten av strömmings- och sillbestånden är på historiskt låga nivåer, vilket tydligt visar att fisketrycket varit för högt under lång tid.
ICES förslag till kommissionen är att höja kvoten för sill/strömming i centrala Östersjön med 26 procent och att minska kvoten i Bottniska viken med 16 procent, då beståndet har krympt och återväxten av ung fisk har varit låg. Detta innebär dock att ICES huvudrådgivning (headline advice) för kvoterna till 2026 för sill/strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken strider mot femprocentsregeln.
Femprocentsregeln är en viktig säkerhetsmekanism för att skydda Östersjöns fiskbestånd så att de inte helt kollapsar. Om vi bryter mot denna regel innebär det också att vi fastställer olagliga kvoter. Om vi ska klara femprocentsregeln måste kvoten för sill/strömming minska med 18 procent i centrala Östersjön och med hela 62 procent i Bottniska viken.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:
Driver ministern på för lägre kvoter för sill/strömming än ICES råd i både Bottniska viken och centrala Östersjön, och hur agerar i så fall ministern gentemot EU och andra EU-länder nu för att få gehör för lägre fiskekvoter?