av Isabell Mixter (V)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Från och med januari 2025 trappade regeringen ned det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer från 40 till 25 procent av bostadsbidraget. Det 25-procentiga tillägget gäller till och med juni i år och kommer därefter att tas bort helt, om inte regeringen fattar ett nytt beslut om förlängning.
Som motiv till utfasningen av tilläggsbidraget har regeringen anfört följande i ett pressmeddelande från den 29 augusti 2024: ”Inflationsbekämpningen har haft effekt och kampen mot den höga inflationen är nu vunnen. Inflationen beräknas vara på en fortsatt låg nivå. Vi ser även ekonomisk ljusning framöver och återhämtningen förväntas fortsätta under 2025. Tilläggsbidraget är ett stöd av extraordinär karaktär som lämnas under en begränsad tidsperiod. Denna period har blivit längre än vad som gått att förutse, först under pandemin som sedan följdes av en period med hög inflation. I takt med att den ekonomiska utvecklingen vänder och framtiden ser ljusare ut, minskar också behovet av det tillfälliga tilläggsbidraget. Vi gör nu en välavvägd förlängning för att fortsätta stödja ekonomiskt utsatta hushåll, samtidigt som vi trappar ned bidraget från 40 till 25 procent av bostadsbidraget, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).”
I februari 2025 steg matpriserna med 3,9 procent. Det är den största uppgången på mer än ett år, enligt SCB. Mer än varannan ensamstående är orolig för familjens försörjning. Fyra av tio ensamstående föräldrar med låg inkomst har tvingats låna pengar till grundläggande utgifter enligt en rapport från Rädda barnen, Majblomman, Hyresgästföreningen och Röda korset som släpptes 2024.
Nivåerna i bostadsbidraget har inte följt prisutvecklingen, och att ta bort den tillfälliga höjningen i bostadsbidraget slår hårt mot dem som har väldigt små ekonomiska marginaler. Statens kostnader för bostadsbidraget har också minskat varje år, trots den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget, till följd av att inkomstnivåerna för att vara berättigad till bidraget inte räknas upp. 2018 fick 176 057 barnhushåll bostadsbidrag, och 2023 var den siffran nere på 138 177 hushåll. Det är en minskning med över 20 procent på fem år.
Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Tenje: