Interpellation 2024/25:534 Statsministerns roll i hanteringen av situationen kring den nationella säkerhetsrådgivaren

av Annika Hirvonen (MP)

till Statsminister Ulf Kristersson (M)

 

Skandalen kring statsministerns före detta nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm fortsätter att chockera.

Sedan tidigare har det blivit känt genom Dagens Nyheters granskningar att säkerhetsrådgivaren lämnat kvar sin mobiltelefon på Ungerns ambassad under Natoprocessen, sin anteckningsbok på Sveriges Radio och säkerhetsklassificerade handlingar på en kursgård. Vi har även fått veta att säkerhetsutredningen som gjordes på Regeringskansliet angående de kvarglömda handlingarna inte diariefördes förrän efter att skandalen uppdagats flera hundra dagar senare. Nu har det dessutom kommit fram att säkerhetsrådgivaren ljugit i flera avseenden angående händelserna, att den som hittade de hemliga dokumenten efter händelsen fått pengar från en rysk medborgare med kopplingar till våldsbejakande extremism och att statsministerns egen stab varit involverad i krishanteringen av de mediala avslöjandena. Handlingarna i fråga verkar till råga på allt vara på vift igen.

Med rätta kräver nu allt fler svar på vad statsminister Ulf Kristersson vetat samt när och hur han själv har agerat. Det faktum att Henrik Landerholm och Ulf Kristersson är barndomsvänner ger anledning att tvivla på att statsministern varit ovetande men gör också att frågor om medveten mörkläggning av skandalen väckts av allt fler.

Det finns anledning att begära en rad klarlägganden om statsministerns roll i Landerholmaffären. Jag vill därför fråga statsminister Ulf Kristersson följande:

 

  1. När fick statsministern och olika medarbetare kännedom om att Landerholm lämnat kvar handlingar på en kursgård, och vilka åtgärder vidtog statsministern då?
  2. Vilka instruktioner har statsministern lämnat till medarbetare på Regeringskansliet och sin egen stab med anledning av Henrik Landerholms agerande?
  3. Varför diariefördes inte utredningen om Henrik Landerholms kvarlämnade handlingar förrän efter DN:s avslöjanden?
  4. Har statsministern vidtagit några åtgärder för att återbörda de handlingar som Henrik Landerholm lämnade på kursgården och som Regeringskansliet, enligt uppgifter till DN, inte vet var de befinner sig?
  5. Kommer statministern i ljuset av situationen kring Landerholm att besluta om att nästa nationella säkerhetsrådgivare ska rekryteras i en öppen process där fler kandidater kan ansöka?