Interpellation 2024/25:531 En demokratisk utveckling i Syrien och skyddet för minoriteter

av Johan Büser (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Efter över ett decennium av inbördeskrig och förtryck har Bashar al-Assads regim fallit, vilket markerar början på en ny era för Syrien. Hayat Tahrir al-Sham (HTS) styr nu huvudstaden Damaskus, vilket ledde till regimens kollaps.

Landet står nu inför betydande utmaningar. Ahmad al-Sharaa och hans rörelse har sina rötter i islamistiska rörelser, vilket väcker frågor om dess engagemang för en inkluderande och demokratisk utveckling. Dessutom ser vi våldsamma sammanstötningar mellan olika grupper, inklusive de som är lojala mot den tidigare regimen, vilket har resulterat i tusentals dödsfall.

För Syriens många minoriteter, såsom kurder, assyrier/syrianer, yazidier och andra, är situationen särskilt osäker, även om en särskild uppgörelse nu har gjorts med den kurdiska minoriteten. Historiskt har samtliga dessa grupper utsatts för diskriminering och förtryck, och det är avgörande att deras rättigheter skyddas. Även gruppen alawiter drabbas hårt.

Sverige har en lång tradition av att främja mänskliga rättigheter och demokrati internationellt. I ljuset av den senaste utvecklingen i Syrien bör Sverige överväga hur vi bäst kan stödja landets övergång till demokrati och säkerställa skyddet av minoriteters rättigheter.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

  1. Vilka åtgärder avser Sverige att vidta, inom ramen för EU och FN, för att stödja ett demokratiskt Syrien och säkerställa att den nya regeringen respekterar mänskliga rättigheter?
  2. Vilka resurser och biståndsinsatser avser Sverige att mobilisera för att stödja civilsamhället och demokratiska institutioner i Syrien, med särskilt fokus på inkludering av minoritetsgrupper?