Interpellation 2024/25:530 Sveriges åtaganden till FN och Internationella domstolen

av Johan Büser (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Internationella domstolen (ICJ) har lämnat ett historiskt rådgivande yttrande om lagligheten i Israels politik och praxis i de ockuperade palestinska områdena och konsekvenserna av Israels agerande för andra stater och FN.

Domstolen har konstaterat att Israels ockupation av de palestinska områdena är olaglig och att systematiska människorättskränkningar begås av Israel, bland annat genom diskriminerande lagar och praxis mot palestinier.

Domstolen säger också att FN:s säkerhetsråd, generalförsamling och samtliga stater har en skyldighet att inte erkänna ockupationen som laglig samt att inte ge stöd som kan innebära att den fortsätter. Åtgärder måste vidtas för att se till att Israel avslutar sin olagliga ockupation, med början i ett omedelbart stopp för utbyggnaden av israeliska bosättningar och ett upphävande av annekteringen av palestinskt territorium, inklusive östra Jerusalem, samt en avveckling av den lagstiftning som diskriminerar palestinierna.

I början av december 2024 skulle Sverige göra en återrapport till FN:s generalsekreterare om vad Sverige har gjort mot bakgrund av ICJ:s rådgivande yttrande och planerar att göra med anledning av generalförsamlingens resolution ES-10/24 on the Advisory opinion of the International Court of Justice on the legal consequences arising from the policies and practices of Israel in the Occupied Palestinian Territory.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

  1. Vilka konkreta åtgärder har Sverige vidtagit sedan ICJ:s rådgivande yttrande och FN:s generalförsamlings resolution ES-10/24 för att säkerställa att Israels ockupation av de palestinska områdena inte erkänns som laglig och inte får ett stöd som möjliggör dess fortsättning?
  2. På vilket sätt avser Sverige att bidra till att säkerställa att Israel upphör med den olagliga utbyggnaden av bosättningar och annekteringen av palestinskt territorium, inklusive östra Jerusalem, i enlighet med ICJ:s yttrande?
  3. Hur har Sverige i sin återrapport till FN:s generalsekreterare beskrivit sitt agerande och sina framtida planer för att uppfylla de skyldigheter som ICJ och FN:s generalförsamling ålagt medlemsstaterna?
  4. Vilka initiativ planerar Sverige att ta inom EU och FN för att säkerställa att det internationella samfundet agerar kraftfullt för att få ett slut på Israels olagliga ockupation och säkerställa efterlevnad av folkrätten?