av Ingela Nylund Watz (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
I oktober 2024 presenterade Stockholms handelskammare nya siffror från sin rapportserie Status Stockholm som visade att ett stort antal företagsledare i Stockholms- och Uppsalaregionen känner oro för att den kriminella ekonomin snedvrider konkurrensen i näringslivet. Handelskammarens undersökning omfattar 1 500 företag från Stockholms- och Uppsalaregionen, som fått svara på frågor om näringslivet och brottsutvecklingen. Resultatet visar att vart fjärde företag, 27 procent, uppger att man någon gång har drabbats av konkurrens från företag som ägnar sig åt brottslig verksamhet och att 22 procent är osäkra på om de drabbats.
Många företag som drabbats av så kallad svart konkurrens uppger att det handlat om ekobrott som bedrägerier, skattebrott, redovisningsbrott och penningtvätt. Lika många uppger att det handlar om arbetslivskriminlitet, exempelvis i form av bruk av svart arbetskraft och lönedumpning. Vart sjätte företag menar att den egna tillväxten redan har hämmats av den kriminella ekonomin.
Av Svenskt Näringslivs rapport Brottsbarometern 2024 framgår att 36 procent av de svenska företagen drabbades av brott förra året och att vart tionde företag avstår från investeringar på grund av oro för brottslighet. Av de drabbade företagen uppger hälften att man avstår från att anmäla brotten eftersom man inte tror att polisen ska agera. Brottsligheten är därmed ett hot mot tillväxt, nya satsningar och arbetstillfällen. Enligt Svenskt Näringsliv kostade brottsligheten företagen nästan 100 miljarder kronor under 2023.
Över 80 procent av de kriminella nätverken i EU använder legala företag för att bedriva brottslig verksamhet. De ekonomiska vinster som genereras i dessa bolag kan sedan användas för att finansiera organiserad brottslighet. Ny svensk lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari i år i syfte att motverka att bolag används som brottsverktyg är välkommen men otillräcklig.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer: