av Isak From (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Antalet passagerare från Swedavias flygplats i Umeå var 30 procent lägre 2024 än 2019. Från Arlanda var resandet 11 procent mindre 2024 än 2019, och då har utrikestrafiken återhämtat sig bättre efter pandemin.
Swedavia, som är ett helstatligt svenskt bolag, har ansvar för tio flygplatser, varav fyra för internationell trafik och övriga för regional trafik. Bolaget klarar i dag inte sina finansiella mål. Avkastning på operativt kapital uppgick 2023 till –1,2 procent (–3,3), vilket var lägre än det långsiktigt uppsatta målet om minst 6 procents avkastning. Avvikelsen förklaras i huvudsak av det negativa rörelseresultatet för året om 318 miljoner kronor.
Bolaget är alltså i behov av insatser och investeringar som stärker resultatet och kan generera avkastning och utdelning till staten.
I bolagsordningens § 10 framgår att det finns förbud mot nedläggning och överlåtelse av det nationella basutbudet. Swedavia får alltså inte utan regeringens godkännande lägga ned eller överlåta någon av de flygplatser som ingår i det fastställda nationella basutbudet av flygplatser, och Tidöpartierna har varit tydliga med att ”Bromma flygplats ska bevaras”.
Från årsskiftet har allt trafikflyg försvunnit från Bromma flygplats. Swedavias vd har tydliggjort att det därmed saknas affärsmässiga förutsättningar att driva Bromma vidare.
Det helt orimligt att Swedavias möjligheter att kraftsamla och effektivisera sin verksamhet försvåras av regeringen med stöd av SD. Regeringen förklarar sig villig att behålla en flygplats utan flyg samtidigt som resten av bolagets flygplatser och deras resenärer får bära kostnaden för Bromma.
Regeringen har nyligt presenterat en ny ägarpolicy där det framgår att bolag med statligt ägande bland annat ska agera affärsmässigt. Ha god bolagsstyrning. Generera hållbart värdeskapande. Ha långsiktiga ambitioner och god omställningsförmåga. Den nya ägarpolicyn ska tillämpas av bolag med statligt ägande från och med årsstämman 2025.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till finansminister Elisabeth Svantesson: