av Heléne Björklund (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Pandemin har varit utmanande både globalt och i Europa, vilket påverkar världens flygbolag, flygplatser och hela ekosystemet runt flyget. I Sverige har återhämtningen av inrikestrafiken varit svagare än återhämtningen av utrikestrafiken.
Swedavia, ett helstatligt svenskt bolag, har i dag tio flygplatser, varav fyra för internationell trafik och övriga för regional trafik. Bolaget klarar i dag inte sina finansiella mål. Avkastning på operativt kapital uppgick 2023 till -1,2 procent (-3,3), vilket var lägre än det långsiktigt uppsatta målet om minst 6 procents avkastning. Avvikelsen förklaras i huvudsak av det negativa rörelseresultatet för året om 318 miljoner kronor.
Bolaget är alltså i behov av insatser och investeringar som stärker resultatet och kan generera avkastning och utdelning till staten.
Sedan årsskiftet har flygbolaget Bra ett sjuårigt avtal med SAS, med Arlanda som bas i stället för Bromma. Bra har uppgivits svara för nästan 90 procent av trafiken på Bromma flygplats.
I Tidöavtalet stipuleras: ”Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte fattas under mandatperioden.”
Det är orimligt att Swedavias möjligheter att kraftsamla och effektivisera sin verksamhet försvåras av regeringen med stöd av SD. Men det är ju precis vad som gäller. Återigen ska verkligheten anpassas till kartan, det vill säga till illa verklighetsanpassade skrivningar i Tidöavtalet. Regeringen förklarar sig villig att behålla en flygplats utan flyg samtidigt som möjligheterna att stärka upp och utveckla Arlanda som nordiskt flygcentrum – en flygplats som nu förlorar trafik till Kastrup i Köpenhamn – försämras.
Nu behöver konsekvenserna för Swedavias ekonomi av att behålla Bromma som flygplats redovisas. Det gäller även för utbyggnaden av Arlanda och för vilka ökade driftkostnader av andra flygplatser runt om i landet som följer av merkostnaderna för fortsatt drift av Bromma.
Blekinge har en strategiskt viktig plats i sydöstra Sverige. Här finns viktiga försvarsanläggningar som är stora arbetsgivare. Här finns också Kustbevakningen, Boverket, fordonsindustri och högskola, för att bara nämna ett fåtal viktiga aktörer.
Parallellt med satsningar på järnväg och en utbyggd E22 måste vi också värna den regionala flygplatsen i Kallinge/Ronneby. Den bidrar till att näringslivet och de offentliga verksamheterna lättare kan rekrytera nyckelkompetens och till att förenkla arbetspendling till orter som annars inte hade varit möjlig. För oss är det viktigt att se hela Sverige utvecklas. Flygplatsen är också ett viktigt nav för besöksnäringen i regionen.
Mina frågor till finansminister Elisabeth Svantesson blir därför följande: