Interpellation 2024/25:497 Ekonomiska konsekvenser av fortsatt drift av Bromma flygplats

av Anna-Caren Sätherberg (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Pandemin har varit utmanande både globalt och i Europa, vilket påverkar världens flygbolag, flygplatser och hela ekosystemet runt flyget. I Sverige har återhämtningen av inrikestrafiken varit svagare än återhämtningen av utrikestrafiken.

Swedavia, ett helstatligt svenskt bolag, har i dag tio flygplatser, varav fyra för internationell trafik och övriga för regional trafik. Bolaget klarar i dag inte sina finansiella mål. Avkastning på operativt kapital uppgick 2023 till -1,2 procent (-3,3), vilket var lägre än det långsiktigt uppsatta målet om minst 6 procents avkastning. Avvikelsen förklaras i huvudsak av det negativa rörelseresultatet för året om 318 miljoner kronor.

Bolaget är alltså i behov av insatser och investeringar som stärker resultatet och kan generera avkastning och utdelning till staten.

Sedan årsskiftet har flygbolaget Bra ett sjuårigt avtal med SAS, med Arlanda som bas i stället för Bromma. Bra har uppgivits svara för nästan 90 procent av trafiken på Bromma flygplats.

I Tidöavtalet stipuleras: ”Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte fattas under mandatperioden.” Detta står under rubriken Företagande och produktivitet. Det är inte rimligt att Swedavias möjligheter att kraftsamla och effektivisera sin verksamhet försvåras av regeringen med stöd av SD. Men det är ju precis det som nu händer. Regeringen förklarar sig villig att behålla en flygplats utan flyg samtidigt som möjligheterna att stärka upp och utveckla Arlanda som nordiskt flygcentrum – en flygplats som nu förlorar trafik till Kastrup i Köpenhamn – försämras.

Nu behöver konsekvenserna för Swedavias ekonomi av att behålla Bromma som flygplats redovisas. Det gäller även för utbyggnaden av Arlanda och för vilka ökade driftkostnader av andra flygplatser runt om i landet som följer av merkostnaderna för fortsatt drift av Bromma.

I ett avlångt land som Sverige är kommunikationer A och O för att hålla ihop landet. För oss som bor i Jämtlands län är det av största vikt att Åre/Östersunds flygplats har tillräckliga resurser och kommunikationer som möjliggör att vi kan bo och verka i Norrlands inland. Regeringen har ju tyvärr redan prioriterat bort Trafikverkets äskande om resurser för grundläggande tillgänglighet, vilket hotar nattågstrafiken till Jämtlands län.

Mina frågor till finansminister Elisabeth Svantesson blir därför följande:

 

  1. Har ministern tagit initiativ till en analys av hur regeringens beslut utifrån skrivningen i Tidöavtalet påverkar Swedavias möjlighet att klara sina finansiella mål framöver, och kan ministern i så fall redogöra för resultatet?
  2. Har ministern tagit initiativ till en analys av om beslutet att fortsätta driva Bromma flygplats påverkar Swedavisas möjligheter att utveckla verksamheten vid Arlanda, och kan ministern i så fall redogöra för resultatet?
  3. Har ministern tagit initiativ till en analys av hur beslutet att driva Bromma flygplats vidare påverkar Swedavias kostnader och möjligheter att utveckla Åre/Östersunds flygplats, och av hur kostnaderna för resenärerna påverkas?