Interpellation 2024/25:466 Kvotering och diskriminering av män

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Under de senaste åren har vi sett en ökad användning av könskvotering inom både offentlig och privat sektor, särskilt vad gäller styrelseposter och chefspositioner. Många företag och myndigheter har infört policyer där kön, snarare än kompetens och meriter, har blivit en avgörande faktor i rekryteringsprocesser. Samtidigt visar statistik från Skolverket att pojkar i skolan har sämre resultat än flickor och att unga män har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden än sina kvinnliga jämnåriga.

Sveriges grundlag föreskriver att ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Trots detta införs styrmedel som i praktiken innebär att män utestängs från positioner enbart för att uppnå en viss könsfördelning. Denna typ av positiv särbehandling skapar i realiteten nya former av diskriminering, där kompetenta sökande förlorar möjligheter baserat på faktorer de inte kan påverka.

En rapport från Svenskt Näringsliv (2023) (https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/utbildning/kompetens-var-god-droj-rekryteringsenkaten-2023-2024_1207191.html) visar att kvotering i rekrytering inte har förbättrat företagens resultat utan snarare lett till att kompetensbaserad rekrytering åsidosätts. Även en genomgång av Diskrimineringsombudsmannen (2023) (https://www.do.se/download/18.36cbb9ac1886717f72d1ef/1685702676115/rapport-forekomst-av-diskriminering-2023.pdf) visar att diskriminering i samband med rekrytering förekommer i hög utsträckning, där arbetssökande väljs bort på grund av kön eller andra diskrimineringsgrunder.

Att uppnå jämställdhet handlar om att alla, oavsett kön, ska ha lika möjligheter att göra karriär och utvecklas på arbetsmarknaden utifrån sina egna förutsättningar. Det ska inte vara politikens uppgift att konstruera och styra utfallet av dessa möjligheter genom konstgjorda kvoteringssystem.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:


  1. Hur ser statsrådet och regeringen på att allt fler män missgynnas i rekrytering och utbildning genom kvoteringssystem?
  2. Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att arbetsmarknaden är meritokratisk och fri från könsdiskriminering?
  3. Anser statsrådet och regeringen att statliga myndigheter och bolag bör avskaffa kvotering och i stället fokusera på kompetensbaserade rekryteringsprocesser?