Interpellation 2024/25:439 Problematisering av könsstereotypa val av bransch

av Jessica Stegrud (SD)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Regeringen har vid upprepade tillfällen uttryckt en ambition att öka kvinnors företagande och förändra könsfördelningen inom olika branscher. Bland annat har det sagts att ”näringslivet är extremt homogent” och att fler kvinnor behöver ta steget till entreprenörskap. Det pekas särskilt ut att kvinnor oftare startar företag inom tjänstesektorn och skönhetsbranschen, medan män är kraftigt överrepresenterade inom exempelvis techindustrin.

Detta väcker frågan varför könsstereotypa val av bransch ses som ett problem i sig. Om kvinnor och män, i genomsnitt, gör olika yrkes- och branschval baserat på intresse, fri vilja och individuella preferenser, varför ska staten då sträva efter att förändra detta?

Den så kallade jämställdhetsparadoxen visar att könsskillnader i yrkes- och branschval tenderar att vara större i mer jämställda samhällen, där individer har större frihet att välja yrke baserat på intresse snarare än ekonomiska nödvändigheter. Trots detta driver regeringen på för en förändring där fler kvinnor förväntas starta företag i manligt dominerade branscher.

Vidare pekar regeringen på att kvinnor har svårare att få tillgång till kapital och att det är viktigt att mäta könsfördelningen i finansiering. Men det är inte klarlagt att detta beror på diskriminering snarare än att kvinnor, i genomsnitt, startar företag inom branscher som traditionellt sett har lägre kapitalbehov än exempelvis tech- eller industribranschen.

Är det grundläggande problemet i Sverige att könsfördelningen är olika i olika branscher, eller är det kanske snarare så att det generellt sett är för svårt att starta och driva företag? Höga skatter, krångliga regelverk och administrativ börda utgör de största hindren för entreprenörer, oavsett kön. Staten bör inte fokusera på att styra könsfördelningen i olika branscher utan i stället arbeta för att göra det enklare för alla driftiga individer att starta och driva företag, oavsett kön.

Med anledning av detta vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

  1. Anser ministern att könsstereotypa val av bransch utgör ett problem, även om dessa val kan vara ett resultat av individers egna preferenser och fria vilja, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin syn på frågan?
  2. Har ministern och regeringen beaktat forskningen om jämställdhetsparadoxen, som visar att större ekonomisk frihet tenderar att förstärka könsskillnader i yrkesval?
  3. Anser ministern att staten bör försöka påverka vilka branscher kvinnor och män startar företag inom, på vilka grunder i så fall, och avser ministern ta några initiativ utifrån sin ståndpunkt?
  4. Är det ministerns uppfattning att branscher där kvinnor är överrepresenterade, såsom tjänstesektorn, är mindre viktiga för samhällsutvecklingen än exempelvis techindustrin, där män är i majoritet, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin uppfattning?
  5. Bedömer ministern att regeringens fokus bör ligga på att generellt förbättra företagsklimatet och sänka trösklarna för att starta och driva företag, oavsett kön, snarare än på att skapa riktade insatser baserade på kön, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin bedömning?