Interpellation 2024/25:424 Styrning av sjukvården i Västernorrland

av Malin Larsson (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Västernorrlands län har minskat i befolkning med 25 000 personer sedan 1970. Enbart i Sollefteå och Kramfors kommuner är minskningen 20 000 personer. Samtidigt har andelen äldre ökat i länet och särskilt tydligt i de två kommuner som minskat mest i befolkning. Äldre är en patientgrupp som har ett stort vårdbehov och kräver därför stora resurser av sjukvården.

Region Västernorrland har den näst dyraste sjukhusvården i landet och lägger näst minst pengar på primärvården. Detta är en omständighet som har gjort att våra regionpolitiker genomför strukturförändringar. En del i detta är förändringar i sjukhusstrukturen i regionen för att minska kostnader, minska hyrberoendet och skapa en långsiktighet i ekonomin, vilket i sin tur skapar ett handlingsutrymme för utveckling och förbättringar.

En politisk majoritet bestående av (S), (M) och (C) tar sitt ansvar för att alla länets medborgare ska ha en god vård. Utifrån en extern genomlysning av sjukhusstrukturen under förra året gavs ett uppdrag till tjänstemannaledningen att återkomma med förslag på förändringar. För några veckor sedan presenterades ett förslag om större förändringar på Sollefteå sjukhus, med minskad verksamhet som följd.

Sjukvårdsministern var snabbt ute i medierna och kritiserade detta tjänstemannaförslag och uppmanade regionen att tänka om kring Sollefteå sjukhus. Därmed försökte sjukvårdsministern påverka beslutsfattandet genom att säga åt regionen vad hon tycker att de bör prioritera i sin verksamhet.

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

  1. På vilka grunder baserar statsrådet sitt kritiska ställningstagande till förslaget om att förändra verksamheten vid Sollefteå sjukhus?
  2. Vad menar statsrådet med sitt uttalande om att regionen ”bör ta ett omtag”?