Interpellation 2024/25:423 Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor

av Markus Selin (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Sverige har sedan december 2024 en strategi för utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor. Denna strategi ska ytterst ”värna Sveriges säkerhet, välstånd och konkurrenskraft”, samtidigt som strategin uttryckligen konstaterar att ”en digital utveckling som inte bygger på demokratiska värderingar kan i stället bidra till mer auktoritära samhällen”.

Vi lever nu i en värld där den digitala plattformen Tiktok används av en stor del av Sveriges barn och ungdomar, samtidigt som plattformen styrs från auktoritära enpartistaten Kina. Härtill är Deepseek ett kinesiskt AI-verktyg som, genom att snabbt söka av internet på möjliga svar, dock inte kan svara på vad som hände den 4 juni 1989 på Himmelska fridens torg. Norska stortinget har stoppat användandet av både Deepseek och Tiktok på parlamentets system. I USA har presidenten utsett en rådgivare som äger den sociala medieplattform X, där rådgivaren samtidigt stöttar ett tyskt högernationalistiskt parti och där X används för att understödja vissa inlägg med politiska syften. Ukraina är i sin kamp för frihet mot auktoritära Ryssland beroende av satellitdata från ett enskilt, privat amerikanskt företag, med en enskild ägare – samma ägare som till nämnda plattformen X.

Mot bakgrund av det som har framförts vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Tänker ministern verka för att åtgärder vidtas i någon av dessa framförda exempel, och om inte, hur ska strategin för utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor användas?