av Per-Arne Håkansson (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Sverige är ett land med stora avstånd och många glesbefolkade områden. De regionala flygplatserna är avgörande för att säkerställa tillgänglighet, social hållbarhet, god arbetsmarknad och stärkt konkurrenskraft.
Jag vill i denna interpellation belysa Ängelholm-Helsingborg flygplats centrala roll för infrastrukturen i nordvästra Skåne under dess 65-åriga tillvaro och rikta blicken mot framtida utmaningar. Tillväxt och utveckling behöver fortsatt vara i fokus. De orosmoln som tornat upp sig behöver skingras så skyndsamt som möjligt.
Helsingborgs Handelsförening samlade nyligen företrädare från kommuner i nordvästra Skåne, representanter från en rad politiska partier och företag inom en rad olika branscher, för att presentera sin framtagna rapport om Ängelholm-Helsingborg flygplats betydelse för jobbskapande och konkurrenskraft i nordvästra Skåne.
I fokus var den utredning som den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen i maj 2022 tog initiativ till för att tydliggöra statens ansvar för svenska flygplatser. Utredningen leddes av Peter Norman och överlämnades i februari 2023 till infrastrukturminister Andreas Carlson.
I utredningen framhålls att staten bör ta ett större ansvar för flygplatsernas drift.
Utredningen föreslår att det prövas om Ängelholm-Helsingborg flygplats bör läggas till det nationella basutbudet av flygplatser och att en statlig förhandlingsperson eller Swedavia får i uppdrag att erbjuda ägarna till flygplatsen ett statligt övertagande.
Ägandet för flygplatsen har varierat. År 2011 köpte Peab AB flygplatsen av Swedavia via en uppmärksammad teknisk affär som tio nordvästskånska kommuner var inblandade i, men våren 2020 meddelade företaget att man inte längre kunde driva verksamheten på grund av pandemins ekonomiska effekter.
Flygplatsen räddades från nedläggning genom ett uppköp av sju kommuner: Ängelholm, Helsingborg, Höganäs, Bjuv, Båstad, Klippan och Perstorp. I dag äger Peab fortfarande mark och fastigheter medan kommunerna driver flygplatsen i ett gemensamt bolag. I sammanhanget kan också nämnas nära samarbete mellan Ängelholms flygplats och Ljungbyheds flygplats, där utbildning på universitetsnivå och yrkesutbildning bedrivs och ett utvecklingsarbete med försvaret pågår. I Ljungbyhed finns tradition och lokal uppslutning. Där stod en gång det svenska flygets ”vagga”.
Direktlinjer till Stockholm är särskilt viktiga för industrin, framför allt för tillverkning, men också för statliga myndigheter, akademi, rekrytering, kommuner, kultur- och idrottsliv och civilsamhälle.
I ett samlat uttalande från Helsingborgs Handelsförening utifrån den framtagna rapporten framhålls betydelsen av att Swedavia tar över ägandet av Ängelholm-Helsingborg flygplats, och regeringen uppmanas att fatta beslut som främjar hållbar omställning och teknisk utveckling av det svenska inrikesflyget.
Jag vill mot bakgrund av detta fråga statsrådet Andreas Carlson:
Avser statsrådet att hörsamma det samlade engagemang som visats i frågan och ta initiativ för att långsiktigt säkerställa statligt övertagande av Ängelholm-Helsingborg flygplats?