Interpellation 2024/25:357 Värderingar som ingår i begreppet DEI

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Som liberal jämställdhetsminister känns det såklart extra roligt att vara med här, där vi pratar om jämställdhet och jämlikhet, sa statsrådet Paulina Brandberg när hon invigde Chalmers så kallade DEI-kontor onsdagen den 22 januari. Invigningen sammanföll nästan på timmen med USA:s nedläggning av alla motsvarigheter inom den amerikanska statsförvaltningen. När världens största demokrati gör upp med wokeideologin och rensar ut den från statsapparaten väljer ansvarigt statsråd i Sverige att omfamna samma destruktiva och splittrande ideologi.

Utan bakgrund och förståelse kan konceptet DEI (diversity, equity & inclusion) säkert låta lovvärt och det är möjligt att några av de som förordar det i Sverige inte vet bättre. Som statsråd bör man dock naturligtvis vara försiktig med vilka begrepp, tankegods och rörelser man associerar sig med.

Hela grundprincipen i begreppet bygger nämligen på diskriminering. Genom att kvotera in vissa personer utifrån faktorer som kön och etnisk bakgrund missunnas och diskrimineras andra mer kvalificerade personer. Equity får inte heller misstolkas som equality. Medan equality innebär att man ska erhålla lika möjligheter innebär equity det att samma utfall ska garanteras oaktat individens prestation och färdighet. Endast en av dessa principer är rimlig att förespråka som Sveriges jämställdhetsminister.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Avser statsrådet att i sin roll som statsråd förespråka och verka för de principer och värderingar som ingår i begreppet DEI?