Interpellation 2024/25:353 Konkurser i Stockholmsregionen

av Ingela Nylund Watz (S)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

I december 2024 presenterade Länsstyrelsen i Stockholm sin årliga rapport om läget i länet. Det är ingen munter läsning för den som vill se ökad tillväxt och minskad arbetslöshet. Konjunkturen i huvudstadsregionen bedöms fortfarande som svag, sysselsättningstrenden är fortsatt negativ, arbetslösheten fortsätter att öka och konkursnivån är förhöjd.

Den svenska tillväxten ligger i EU:s bottenliga, och bnp har i princip varit oförändrad sedan slutet av 2021. Under 2024 gick 10 762 företag med 26 829 anställda i konkurs, vilket var en ökning med 21 procent av företagskonkurser och en ökning med 30 procent av antalet berörda anställda jämfört med 2023.

Enligt statistik från Tillväxtanalys ökade antalet konkurser under 2024 i samtliga län utom Västerbotten jämfört med 2023, och bland storstadslänen skedde den största relativa ökningen i Stockholms län. Några branscher är särskilt drabbade. Byggindustrin, finans-, fastighets- och företagstjänster samt restaurang-, catering- och barverksamhet hör till de värst drabbade.

I de företag som gick i konkurs i Stockholms län arbetade, enligt Länsstyrelsen, 9 500 personer, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2023. Samtidigt är nyföretagandet i en nedåtgående trend sedan årsskiftet 2021/2022. Varselintensiteten är på sin högsta nivå någonsin under 2000-talet, vid sidan av läget vid inledningen av pandemin, och under 2024 varslades nästan 34 000 personer i länet.

I Nordeas BRP-prognoser kan en intressant men oroande iakttagelse noteras. Stockholms län kommer, trots en viss uppväxling under 2025, att ha en svagare tillväxttrend under perioden 2022–2025 än under 2010-talet. Därtill minskar skillnaden avseende sysselsättningen trendmässigt mellan Stockholms län och övriga riket. Stockholms läns roll som sysselsättningsmotor i Sverige sviktar, och en stor del av förklaringen kan finnas i att de branscher som särskilt drabbas under den pågående konkursvågen är vanligt förkommande i länet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

  1. Hur ser ministern på de senaste årens negativa utveckling av tillväxt och sysselsättning i Stockholms län?
  2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stoppa den pågående konkursvågen i Stockholms län?