Interpellation 2024/25:350 Lönegolv för arbetskraftsinvandring

av Jonny Cato (C)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Arbetskraftsinvandring är avgörande för Sveriges företagare, för svensk tillväxt och för svenskt välstånd. År 2023 bidrog arbetskraftsinvandringen med 53 miljarder kronor till Sveriges bnp och med 17 miljarder kronor i skatteintäkter.

Runt om i hela landet är arbetskraftsinvandringen många gånger helt avgörande för att företag ska hitta den kompetens som behövs. I Sverige och EU råder kompetensbrist inom en rad yrken där arbetskraftsinvandring många gånger är den enda lösningen.

Hösten 2023 införde regeringen ett lönegolv på 80 procent av medianlönen, dessutom utan undantag. Regeringen är inom ramen för Tidöavtalet överens med Sverigedemokraterna om att höja det nuvarande lönegolvet till en ”lönenivå motsvarande medianlönen”. I februari 2024 mottog regeringen utredningen Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. (SOU 2024:15), som föreslår ett lönegolv på 100 procent av medianlönen. Det skulle per dagens datum innebära ett lönegolv på 35 600 kronor.

Regeringens avsikt att införa ett lönegolv på 35 600 kronor har skapat mycket stor oro bland företagare runt om i hela landet. Regeringen har ännu inte gett besked om när ett lönegolv på 35 600 kronor ska införas, vilket skapar stora hinder för företag att planera, investera och expandera, då det är oklart vilka möjligheter som finns framåt att rekrytera den kompetens som behövs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

  1. Avser statsrådet och regeringen att införa ett lönegolv på 100 procent av medianlönen?
  2. När kommer i så fall ett lönegolv på 100 procent av medianlönen att träda i kraft?