av Lorena Delgado Varas (V)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
I decennier har det palestinska folket levt under ockupation, apartheidsystem och våldsamma angrepp som får omfattande humanitära och politiska konsekvenser. Under mer än 400 dagar har palestinierna i Gaza attackerats. Israel har bombat alla sjukhus, skolor, universitet, bostadsområden och till och med tältläger där fördrivna palestinier sökt skydd. Fler och fler internationella aktörer talar om ett pågående folkmord.
Samtidigt ser vi hur det internationella samfundets mekanismer för rättvisa, som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och Internationella domstolen (ICJ), får en alltmer central roll i att undersöka brott mot folkrätten och att säkra ansvarsutkrävande. ICC har redan inlett förhandsutredningar om potentiella krigsbrott och brott mot mänskligheten i Palestina, och ICJ har kommit med rådgivande yttranden och konstaterar att Israels agerande är i strid med internationell lag.
Sverige är en av de stater som erkänt Palestina och har därmed ett ansvar att ta tydlig ställning för rättvisa och mänskliga rättigheter. Samtidigt har Sverige omfattande handelsrelationer med stater som bryter mot folkrätten, däribland Israel. EU:s associeringsavtal med Israel ger landet ekonomiska förmåner trots dess brott mot internationell lag. Detta väcker frågan om huruvida Sveriges agerande är konsekvent med våra förpliktelser enligt folkrätten och våra uttalade värderingar om mänskliga rättigheter.
Sveriges trovärdighet som försvarare av mänskliga rättigheter och folkrätten är satt ur spel. Vårt engagemang för en tvåstatslösning och en rättvis fred måste manifesteras i konkreta åtgärder, på både nationell och internationell nivå. Det är vår skyldighet att bidra till att det palestinska folket får den rättvisa och trygghet de förtjänar. Det är också vår skyldighet gentemot svenskt näringsliv att säkerställa att vår utveckling och vårt välstånd inte bygger på affärer med länder som ockuperar, har apartheidsystem, begår brott mot mänskligheten eller bedriver verksamhet på ockuperad mark. Handel ska vara ett verktyg för att främja folk, inte för att förtrycka dem.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Benjamin Dousa: