av Sanne Lennström (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Vaccinationer är en av de mest effektiva folkhälsoinsatserna i vår tid. Efter tillgång till rent vatten är det just vaccinationer som har räddat flest liv globalt. Världshälsoorganisationen uppskattar att vaccinationer årligen räddar mellan 3,5 och 5 miljoner liv. Under covid-19-pandemin såg vi tydligt hur avgörande vacciner är – bara under det första året uppskattas de ha räddat 20 miljoner liv världen över.
I Sverige har vi ett nationellt vaccinationsprogram för barn som har bidragit till att många tidigare vanliga och allvarliga sjukdomar i princip försvunnit. Men för våra äldre, som är särskilt utsatta för smittsamma sjukdomar, saknas ett liknande program. Äldre har ett svagare immunförsvar och är därför i högre grad beroende av att kunna skydda sig mot sjukdomar som influensa, lunginflammation och bältros.
Trots detta tvingas många äldre betala tusentals kronor för att vaccinera sig mot exempelvis bältros. Detta skapar en ojämlikhet där de som har råd kan skydda sig, medan de som inte har det tvingas ta risken att bli svårt sjuka.
Detta är inte rimligt. Pandemin visade att det går att genom riktade insatser öka vaccinationsviljan, även bland svårnådda grupper. Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre skulle ge ett jämlikt grundskydd utan att behöva väga sjukdomsrisk mot plånbokens storlek.
Det finns naturligtvis frågor att lösa, såsom vilka vacciner som bör ingå och hur ett nationellt vaccinregister skulle kunna implementeras för att säkerställa att rätt skydd ges i rätt tid. Vacciner mot covid-19, influensa, bältros och pneumoni är några exempel på vad som skulle kunna ingå i ett sådant program.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:
Avser ministern och regeringen att ta initiativ till att ge äldre bättre och mer jämlika förutsättningar till att vaccinera sig?