Interpellation 2024/25:261 Åtgärder för att stoppa den illegala hundsmugglingen

av Sofia Skönnbrink (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Varje år omsätter hundsmugglingen miljonbelopp, och på grund av sin stora lönsamhet är det inte ovanligt att den organiseras av kriminella nätverk. Förra året stoppades 326 hundar vid gränsen, men mörkertalet tros vara stort.

De hundar som smugglas är sällan vaccinerade och avmaskade. De riskerar därför att föra in sjukdomar i landet, som inte förekommer här. Rabies är ett exempel på en dödlig sjukdom som inte längre finns i Sverige men som riskerar att komma tillbaka om inte rätt kontroller görs och om den illegala hundsmugglingen till Sverige inte stoppas.

Tikarna och valparna som används i den illegala uppfödningen och handeln utsätts även för svårt lidande. För trånga utrymmen, undermålig ventilation, långa transporter och brist på mat och vatten är några exempel som leder till att djuren blir så sjuka och nedsatta att de ofta behöver avlivas när de når den svenska gränsen. I de så kallade valpfabrikerna paras tikarna oavbrutet utan möjlighet till återhämtning, samtidigt som de utsätts för enorm stress när deras valpar tas ifrån dem alldeles för tidigt.

Hundsmugglarna och de kriminella nätverken har i dag utvecklat sofistikerade metoder som gör det svårt för blivande hundägare att se skillnad på en laglig hund från en seriös uppfödare och en illegalt insmugglad hund. Det här är inte bara ett hot mot djurvälfärden utan även mot folkhälsan och allmänhetens säkerhet i stort.

Baserat på ovanstående vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

  1. Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att få stopp på den illegala införseln av hundar till Sverige?
  2. På vilket sätt kommer riksdagens tillkännagivanden från 2021/2022 rörande smuggelhundar att fångas upp i arbetet, och när i tid bedömer ministern att de kommer att vara slutbehandlade?