Motion till riksdagen
2024/25:75
av Johnny Svedin (SD)

Stärkt chefskap inom hälso- och sjukvården, kommunalt och regionalt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att endast legitimerad vårdpersonal med relevant utbildningsbakgrund ska vara aktuell för ledande befattningar inom den regionala och kommunala hälso- och sjukvården och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att stärka den medicinska och omvårdnadsfokuserade sjukvården är det avgörande att chefskapet håller hög kvalitet och att personalen känner förtroende för sina chefer. I dagsläget finns det inga specifika krav på utbildningsbakgrund för att vara chef inom hälso- och sjukvården. Det innebär att inom exempelvis den kommunala hemsjukvården kan chefer komma från andra yrkesgrupper som saknar vårdkompetens eller medicinsk kompetens. Detta är problematiskt då hemsjukvården regleras av hälso- och sjukvårds­lagen och kräver en djup förståelse för medicinska och omvårdnadsrelaterade frågor. Samma utmaningar finns inom äldreomsorgen och andra kommunala verksamheter där vård och omvårdnad är centrala delar.

Att säkerställa att chefer och ledare inom hälso- och sjukvården har en relevant utbildningsbakgrund, minst en treårig kandidatexamen inom ett legitimerat yrke såsom sjuksköterska, läkare eller arbetsterapeut, kan bidra till en rad viktiga fördelar.

Chefer med en bakgrund inom vård och medicin har en djup förståelse för arbets­miljön och de specifika utmaningar som vårdpersonalen möter. Denna insikt är avgörande för att kunna fatta välgrundade beslut som är anpassade till verksamhetens behov och förutsättningar. En chef med medicinsk bakgrund eller vårdbakgrund har också bättre förutsättningar att förstå och prioritera patienternas behov, vilket kan leda till en förbättrad vårdkvalitet och en positivare upplevelse för patienterna.

Har chefskapet en grundläggande medicinsk förståelse minskar risken för kommunikationsklyftor inom arbetsplatsen. De kan bättre kommunicera med och förstå både patienter och personal, vilket leder till en mer effektiv och harmonisk arbetsplats. Detta ökar även trovärdigheten och förtroendet hos personalen, då de ser att chefen har en genuin förståelse för deras arbete och de utmaningar de ställs inför dagligen. En chef som kan relatera till och stötta sina medarbetare på ett konkret sätt kan förbättra arbetsmiljön och öka personalens motivation.

Chefer med medicinsk utbildning och omvårdnadsutbildning är bättre rustade att hantera de komplexa etiska och juridiska frågor som ofta uppstår inom hälso- och sjukvården. De har en gedigen kunskap om de lagar och regler som styr verksamheten och kan därför fatta beslut med en god förståelse för de etiska dilemman som kan uppstå. Detta är avgörande för att upprätthålla högsta möjliga standard för vård och säkerhet.

Sammanfattningsvis, genom att ställa krav på en specifik utbildningsbakgrund för chefer inom hälso- och sjukvården kan vi säkerställa att ledarskapet har den kompetens som krävs för att effektivt driva verksamheten och möta både patienternas och personalens behov. Detta är en viktig åtgärd för att skapa en hållbar och högkvalitativ hälso- och sjukvård.

 

 

Johnny Svedin (SD)