Under de senaste åren har antalet mikrobryggerier, whisky- och gindestillerier samt vinodlingar i Sverige ökat markant. Dessa verksamheter etableras ofta på landsbygden, där de skapar arbetstillfällen och bidrar till en levande landsbygd. Bland dryckesentusiaster, både nationella och internationella, är intresset stort för att besöka dessa producenter och ta del av deras tillverkningsprocesser. Ett betydande hinder för dessa företag har varit förbudet mot att sälja sina egna produkter direkt på produktionsplatsen. Detta begränsar deras attraktionskraft som besöksmål, särskilt för internationella besökare som ofta har svårt att förstå det svenska alkoholförsäljningsmonopolet. Vi anser att de svenska producenterna av alkoholhaltiga drycker ska ges samma möjligheter till försäljning av de egna produkterna vid produktionsstället som finns i övriga EU, något som har förutsättningar att generera fler arbetstillfällen såväl inom besöksnäringen som inom bryggeri‑, destilleri- och vingårdsnäringen.
Att tillåta gårdsförsäljning har efterfrågats länge och utretts tre gånger. Den senaste utredningen stod klar redan 2021. Det är därför mycket positivt att regeringen nu lagt fram konkreta förslag som möjliggör en begränsad form av gårdsförsäljning. Vi välkomnar förslagen, särskilt eftersom det även inkluderar destillerade drycker och inte kräver egen råvaruproduktion för att kunna sälja produkter.
Dock menar vi att förslagen borde innehålla färre begränsningar. Begränsningar som vi motsatt oss är dels volymbegränsningar för såväl producenter som konsumenter. Att en portugis som reser till sitt favoritdestilleri i Sverige maximalt får köpa 0,7 liter whisky på plats kan endast beskrivas som ett antiklimax. Vidare har vi även motsatt oss krav på betald upplevelse i anslutning till köp. Det är inte rimligt att grannar till en vingård som för femte gången åker förbi för att köpa två flaskor vin inför en middag ännu en gång tvingas betala för ”upplevelsen”. Det är också beklagligt att de låga volymbegränsningar som föreslås i reformen för producenterna riskerar att verka tillväxthämmande och motverka själva syftet med reformen. Slutligen har vi motsatt oss att reformen ska vara tidsbegränsad till sex år. Det är väldigt sällsynt att hantera politiska reformer på det sättet.
I stället bör regeringen – för att säkerställa att reformen fungerar som avsett och identifiera eventuella oönskade konsekvenser – tidigt ge en myndighet i uppdrag att genomföra en utvärdering av gårdsförsäljningsreformen. En tidig utvärdering ger möjlighet att justera lagstiftningen vid behov och säkerställa att den bidrar till landsbygdens utveckling och besöksnäringens konkurrenskraft.
Leonid Yurkovskiy (SD) |
|
Carina Ståhl Herrstedt (SD) |
Carita Boulwén (SD) |
Mona Olin (SD) |
Christian Lindefjärd (SD) |
Tobias Andersson (SD) |
Eric Palmqvist (SD) |