Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att avskaffa orättvisan i karensavdraget och tillkännager detta för regeringen.
Karensavdraget är ojämlikt utformat, vilket blivit allt mer uppenbart i samband med den ökande användningen av distans- eller hemarbete. Men möjligheten till distans- eller hemarbete är begränsad till vissa yrkeskategorier, vilket gör att de grupper på arbetsmarknaden som inte kan arbeta hemifrån drabbas hårdare av karensavdraget.
Gemensamt för många av de yrkena är att de framför allt är arbetaryrken, men också andra kvinnodominerade yrken. Exempel på sådana yrken inkluderar barnskötare, förskollärare, lärare och vårdpersonal. För dessa yrken är det ofta omöjligt att arbeta på distans när man har en lättare sjukdom. Det här skapar en inbyggd orättvisa där de yrken som har möjlighet att arbeta hemifrån inte behöver ta ut sjukdagar vid milda sjukdomssymtom, medan de som måste vara fysiskt närvarande på sina arbetsplatser inte har samma flexibilitet.
Tidigare har åtgärder vidtagits för att göra karensavdraget mer rättvist, såsom införandet av karensavdrag istället för den tidigare karensdagen. Men mer behöver göras för att adressera denna orättvisa. De ekonomiska konsekvenser som yrkesgrupper som inte har möjlighet att arbeta hemifrån upplever är orättvisa. Det kan leda till hög sjuknärvaro, där många går till jobbet trots att de är sjuka, helt enkelt för att de inte har råd att stanna hemma. En hög sjuknärvaro kan i sin tur öka de långsiktiga kostnaderna för sjukfrånvaro eftersom smittan kan spridas på arbetsplatserna.
Vi behöver ett system som minskar sjuknärvaron och gör det möjligt för människor att vara hemma när de är sjuka. Detta är särskilt viktigt inom vård- och omsorgssektorn. Vill vi fortsätta ha ett system där människor i första hand tänker på sin ekonomi när de blir sjuka och i andra hand tittar på febertermometern?
Kristoffer Lindberg (S) |
|
Sanna Backeskog (S) |
Patrik Lundqvist (S) |
Linnéa Wickman (S) |
|