Motion till riksdagen
2024/25:2133
av Sanna Backeskog m.fl. (S)

Hårdare krav på djurvälfärd och hållbarhet vid offentliga upphandlingar


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till stärkta krav på djurskydd och hållbarhet vid offentliga upphandlingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det sker offentliga upphandlingar för flera miljarder kronor varje år. Det är stora värden som skulle kunna vara ett medel för stat och kommuner att stärka flera viktiga samhällsintressen, inte bara ett sätt att få de billigaste produkterna på marknaden. Man borde till exempel ställa krav på social och miljömässig hållbarhet eller att köttet i skolmatsalen och på äldreboendet kommer från djur som i livet fått ströva fritt och bete sig naturligt, och där antibiotikaanvändningen är lägre och transporttiderna till slakt är korta. 

Den tidigare socialdemokratiska regeringen tog flera steg i den riktningen. Man tog fram en departementspromemoria och till och med en färdig lagrådsremiss med förslag om att upphandlande myndigheter skulle beakta miljön, människors hälsa, djuromsorg samt sociala och arbetsrättsliga aspekter när det är relevant med hänsyn till upphandlingens syfte. Lagen skulle enligt förslaget träda i kraft i juli 2023.

Denna lagrådsremiss skickades ut 16 juni 2022. Efter valet tillträdde en ny regering som valde att inte lägga en proposition. De hänvisar till att kraven blir för stora för små företag att kunna delta i upphandlingen. Det är ett svepskäl för att inte ställa krav alls.

Sverige har en miljö- och djurskyddslagstiftning som ställer långtgående krav på svenska bönder med djuruppfödning att djuren ska behandlas väl. Detta är något vi ska vara stolta över och värna. Om upphandlande myndigheter obligatoriskt ställer krav på djurskydd och djurhållning vid upphandling av animaliska produkter, som motsvarar den svenska standarden, värnas samtidigt vår inhemska matproduktion.

Genom att ställa krav i offentliga upphandlingar kan vi skapa nya normer som till exempel skulle kunna leda till bättre välfärd för våra djur och driva på den gröna omställningen. Kommuner och regioner är mycket stora uppköpare och kunder. Krav från dem skulle därför ha en verklig effekt. 

 

 

 

Sanna Backeskog (S)

 

Linnéa Wickman (S)

Kristoffer Lindberg (S)

Patrik Lundqvist (S)