Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att ideella organisationer och arbetsintegrerande sociala kooperativ får mer hållbara ekonomiska villkor och tillkännager detta för regeringen.
Det övergripande målet för arbetsintegrerande sociala kooperativ är att personer som står långt utanför arbetsmarknaden ska ges ökade möjligheter att ta ett första steg in på arbetsmarknaden. Sociala kooperativ erbjuder även arbetsrehabilitering för den som har varit sjukskriven under en längre tid för att återgå i arbete.
Genom att få vara delaktig och vara med och fatta beslut om hur verksamheten ska bedrivas är den kooperativa modellen ett effektivt verktyg för att stödja personer som har en längre väg att gå för att ta sig in på en allt hårdare arbetsmarknad.
Arbetsförmedlingen behöver se de arbetsintegrerande företagen som en viktig resurs att använda i sin verksamhet då vi ser en allt högre arbetslöshet där grupper som lider av exempelvis psykisk ohälsa eller en funktionsnedsättning har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. De sociala kooperativen har en viktig funktion att fylla men motarbetas ofta av byråkratiska inlåsningseffekter.
Idéburna och kooperativa företag vittnar om att de har svårigheter att bedriva sina verksamheter då det ekonomiska stödet minskar eller inte uppräknas tillräckligt för att täcka de kostnader som finns. Det är angeläget att dessa verksamheter får mer långsiktiga och hållbara ekonomiska villkor.
Lönebidraget är en viktig komponent för att skapa arbete för de som deltar i verksamheten då de bidrar till en lägre kostnad för att anställa enskilda och ge dem ökade möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Genom lönebidraget kan andra vägar öppna sig än de traditionella för att bli en del av samhället och skapa grunden för självständighet. Att se över nivån på lönebidragen kan vara en del i att skapa mer hållbara villkor för ideella organisationer och arbetsintegrerade sociala kooperativ.
Hanna Westerén (S) |
|