Utbildningsutskottets betänkande

2024/25:UbU16

 

Sveriges tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner Sveriges tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory. Square Kilometre Array är ett kraftfullt radioteleskop som byggs genom ett globalt sam­arbete under ledning av den internationella organisationen Square Kilometre Array Observatory. Projektet öppnar upp för ny vetenskap och syftar till att besvara en mängd fundamentala frågor om bl.a. upp­komsten av liv samt universums uppbyggnad och utveckling. Enligt konven­tionen ska organisationen och vissa fysiska personer beviljas viss immunitet och vissa privilegier. Utskottet föreslår därför att riksdagen beslutar om en ändring i lagen om immunitet och privilegier i vissa fall. Lag­ändring­en föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

Behandlade förslag

Proposition 2024/25:106 Sveriges tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory

Utskottets ställningstagande

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

Bilaga 3
Konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory

Riksdagen

a) godkänner Sveriges tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory,

b) antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:106 punkterna 1 och 2.

 

Stockholm den 10 april 2025

På utbildningsutskottets vägnar

Fredrik Malm

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Malm (L), Patrick Reslow (SD), Josefin Malmqvist (M), Linus Sköld (S), Robert Stenkvist (SD), Caroline Helmersson Olsson (S), Noria Manouchi (M), Mats Wiking (S), Jörgen Grubb (SD), Rose-Marie Carlsson (S), Marie-Louise Hänel Sandström (M), Mathias Bengtsson (KD), Niels Paarup-Petersen (C), Anders Alftberg (SD), Camilla Hansén (MP), Niklas Sigvardsson (S) och Nadja Awad (V).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2024/25:106 Sveriges tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Obser­vatory.

Regeringen har inte begärt Lagrådets yttrande över lagförslaget eftersom den anser att lagförslaget är författningstekniskt och även i övrigt är av sådan art att det skulle sakna betydelse att be Lagrådet att yttra sig.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1 och regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory finns i bilaga 3.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Regeringen beslutade den 17 oktober 2024 – med förbehåll för ratificering – att konventionen av den 12 mars 2019 om upprättande av Square Kilometre Array Observatory ska undertecknas, vilket skedde den 21 januari 2025. I proposi­tionen föreslår regeringen att riksdagen ska godkänna Sveriges tillträde till konventionen. Enligt konventionen ska organisationen och vissa fysiska personer beviljas viss immunitet och vissa privilegier. Regeringen föreslår därför att riksdagen beslutar om en ändring i lagen (1976:661) om immunitet och privi­legier i vissa fall. Lagändringen föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

Utskottets överväganden

Tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner Sveriges tillträde till konventionen om upp­rättande av Square Kilometre Array Observatory. Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i lagen om immunitet och privilegier i vissa fall.

 

Propositionen

Bakgrund

Square Kilometre Array Observatory (SKAO) är en internationell organisation som leder ett globalt projekt med målet att bygga världens mest kraftfulla radio­teleskop, Square Kilometre Array (SKA). SKA är inte ett enskilt teleskop utan en samling av teleskop, eller antenner, som placeras ut i Australien och Sydafrika. Teleskopet kommer att kunna kart­lägga himlen mer än 10 000 gånger snabbare än tidigare radioteleskop. SKAO:s globala högkvarter ligger vid Jodrell Bank i Storbritan­nien.

SKAO har upprättats genom konventionen om upprättande av Square Kilo­metre Array Observatory. Konventionen beskriver SKA-projektets syfte, genom­förande och orga­nisa­tion. Konventionen innehåller också t.ex. bestäm­mel­ser om immaterial­rätt, den ekonomiska förvaltningen och tvistlösning. Konventionen har två bilagor: ett protokoll om privilegier och immunitet och ett finansprotokoll. Båda proto­kollen är integrerade delar av konvention­en.

Enligt konventionen ska den vara öppen för under­teck­nande och föremål för ratificering, godtagande, godkännande eller anslut­ning. Konventionen har hit­tills ratificerats av Australien, Indien, Italien, Kina, Neder­länderna, Portu­gal, Spanien, Storbritannien och Sydafrika. Sam­arbetet involverar dock ett antal ytterligare länder som på olika sätt bidrar till projektet eller deltar som observa­törer. Vetenskaps­rådet har begärt att Sverige ska tillträda konvention­en.

Regeringen beslutade den 17 oktober 2024 – med förbehåll för ratificering – att konventionen ska undertecknas, vilket skedde den 21 januari 2025.

Särskilt om konventionens skrivningar om immunitet och privilegier

Enligt konventionen ska alla medlemmar i SKAO bevilja organisationen och vissa fysiska personer med koppling till den viss immunitet och vissa privilegier.

Enligt konventionen ska organisationen inom ramen för sin officiella verk­sam­het ha immunitet mot rättsliga förfaranden utom i några specifikt angivna fall. Organisationen ska vidare, i den utsträckning som anges i konven­tionen, vara befriad från direkta skatter, från mervärdesskatt och från tullar för varor och tjänster som är av betydande värde och nödvändiga för den offici­ella verksam­heten.

När det gäller privilegier och immunitet för personal gäller enligt konven­tionen bl.a. att personalen och deras familjemedlemmar med vissa undantag har immunitet mot rättsliga förfaranden i fråga om alla åtgärder som de vidtar i sin tjänste­utövning, att alla officiella handlingar och dokument som rör utförandet av deras uppgifter inom ramen för SKAO:s officiella verksamhet ska vara okränk­bara och att löner och arvoden från SKAO ska vara befriade från inhemsk inkomstskatt. Av konventionen framgår också att alla personer som åtnjuter privi­leg­ier och immunitet är skyldiga att följa lagar och förord­ningar i den medlems­stat i vilken de officiellt verkar. Privilegier och immuni­tet som beviljas person­er enligt konventionen beviljas inte för dessa personers person­liga vinning utan har som enda syfte att säkerställa att SKAO obehindrat kan utföra sina uppgifter och att personerna kan agera fullständigt oberoende.

Godkännande av Sveriges tillträde till konventionen 

Regeringens förslag

Regeringen föreslår att riksdagen godkänner att Sverige tillträder konvention­en om upprättande av Square Kilometre Array Observatory.

Regeringens skäl för förslaget

Regeringen anger bl.a. följande skäl för sitt förslag.

SKA kommer enligt planerna att bli världens i särklass mest kraftfulla radio­teleskop och är ett av världens högst rankade vetenskap­liga projekt. Projektet öppnar upp för ny veten­skap och syftar till att besvara en mängd funda­men­tala frågor om bl.a. uppkomsten av liv samt univers­ums uppbyggnad och utveckling. SKAO har enligt regeringen också betydelse för utveckling av teknik och metoder för att hantera och analysera de stora data­mängder som kommer att genereras. Utveck­lingen sker i sam­arbete med medlems­länderna och Europeiska organisationen för kärnforskning (CERN) och väntas bana väg för teknik- och kompe­tens­utveckling inom stordata, maskin­in­lärning och artificiell intelligens.

För att bygga SKA krävs utveckling av tekniskt mycket avancerade kompo­nenter, vilket enligt regeringen driver innovation i de länder som deltar. Regeringen anger att det svenska engagemanget i SKAO hittills har tagit fasta på detta och etablerat samverkan mellan akademin, forskningsfinansiärer och teknik­före­tag på ett sätt som är nytt för Sverige. Konkret betyder det att Sveriges bidrag till konstruk­tionen av SKA till stor del kommer att utgöras av leveranser av tekniskt avancerade komponenter, enligt regeringen. Riksdagens god­kännande av konvent­ionen krävs enligt 10 kap. 3 § regeringsformen eftersom lagen om immunitet och privilegier i vissa fall behöver ändras som en följd av tillträdet.

Lagen om immunitet och privilegier i vissa fall bör ändras som en följd av att Sverige tillträder konventionen

Regeringens förslag

Regeringen föreslår att immunitet och privilegier ska gälla för Square Kilo­metre Array Observatory och medlemmarnas representanter i organet, gene­ral­direk­tören, organets personal och deras familjemedlemmar samt experter som är utsedda av organet i enlighet med vad som följer av konventionen om upprättande av Square Array Kilometre Observatory.

Regeringen föreslår vidare att lagändringen ska träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

Regeringens skäl för förslaget

För att konventionens bestämmelser om immunitet och privilegier ska bli gällande inför svenska domstolar och myndigheter måste de, enligt regering­ens redogörelse, införlivas med svensk rätt. Bestämmelser om immunitet och privilegier för internationella organ och personer med anknytning till sådana organ finns i lagen om immunitet och privilegier i vissa fall. I en bilaga till lagen anges de internationella organ och personer med anknytning till sådana organ som åtnjuter immunitet och privilegier i förhållande till Sverige. Immuniteten och privilegierna gäller i den utsträckning som framgår av tillämplig internationell överenskommelse. För att bestämmelserna om privi­legier och immunitet i konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory ska kunna tillämpas i Sverige krävs därför en ändring i lagen om immunitet och privilegier i vissa fall.

Regeringen beslutade i oktober 2024 – med förbehåll för ratificering – att konven­tionen ska undertecknas, vilket skedde den 21 januari 2025. Enligt konven­tionen ska den träda i kraft 30 dagar efter att den har ratificerats. Med hänsyn till att det inte redan nu säkert kan anges när konventionen blir bindande för Sverige bör den föreslagna lagändringen träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar förslaget om att Sverige ska tillträda konventionen om upp­rättande av Square Kilometre Array Observatory. SKA är ett av världens högst rankade vetenskapliga projekt inom vilket grund­lägg­ande frågor inom astronomi och fysik kommer att utforskas. Utskottet delar regeringens bedömning att medlemskapet innebär såväl stora möjlig­heter till teknik­utveckling som affärsmöjligheter för svenska företag inom för Sverige strategiskt viktiga områden. Utskottet ställer sig därmed bakom regeringens förslag av de skäl som anförs i propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2024/25:106 Sveriges tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory:

1. Riksdagen godkänner Sveriges tillträde till konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory (avsnitt 6).

2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Bilaga 3

Konventionen om upprättande av Square Kilometre Array Observatory