|
Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i bl.a. lagen om alkoholskatt, men med en redaktionell anpassning.
Genom lagändringarna införs ett system för nedsatt alkoholskatt på öl från oberoende småbryggerier. Syftet med det nya systemet är att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för små ölproducenter att bedriva sin verksamhet. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionsyrkandet.
I betänkandet finns en reservation (C).
Behandlade förslag
Proposition 2024/25:47 Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier.
Ett yrkande i en följdmotion.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier
Förändrad omfattning på nedsättningen av alkoholskatten
Förändrad omfattning på nedsättningen av alkoholskatten, punkt 2 (C)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. |
Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (2022:156) om alkoholskatt med den ändringen att uttrycket ”2 kap. 4 §” i ingressen ska bytas ut mot ”2 kap. 1 och 4 §§”,
2. lag om ändring i lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet,
3. lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:47 punkterna 1–3.
2. |
Förändrad omfattning på nedsättningen av alkoholskatten |
Riksdagen avslår motion
2024/25:3278 av Anders Ådahl m.fl. (C).
Reservation (C)
Stockholm den 21 januari 2025
På skatteutskottets vägnar
Niklas Karlsson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Niklas Karlsson (S), Per Söderlund (SD), Boriana Åberg (M), Eric Westroth (SD), Kalle Olsson (S), Fredrik Ahlstedt (M), Ida Ekeroth Clausson (S), Bo Broman (SD), Mathias Tegnér (S), Marie Nicholson (M), Ilona Szatmári Waldau (V), Cecilia Engström (KD), Anders Ådahl (C), Markus Wiechel (SD), Annika Hirvonen (MP), Mauricio Rojas (L) och Patrik Björck (S).
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2024/25:47 Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
En motion har väckts med anledning av propositionen. Förslaget i motionen finns i bilaga 1.
I propositionen förslås att alkoholskatten för öl från oberoende småbryggerier sätts ned. Nedsättningen föreslås omfatta öl producerad av producenter vars årsproduktion uppgår till som mest 3 miljoner liter öl. Med årsproduktion avses produktionen av den aktuella drycken under det föregående kalenderåret. De producenter som omfattas av nedsättning delas in i fem olika kategorier utifrån sin årsproduktion. Öl från producenter i kategorin med lägst produktion ges skattenedsättning med 50 procent. Nedsättningen minskar sedan stegvis med 10 procentenheter per kategori.
Nedsättningen föreslås enbart gälla öl från producenter som är juridiskt och ekonomiskt oberoende från andra ölproducenter och dessutom inte tillverkar på licens. Det krävs även att producenten använder lokaler som är fysiskt skilda från andra ölproducenter. Om två eller fler småbryggerier samarbetar räknas de som ett enda oberoende småbryggeri, så länge deras totala produktion inte överstiger 3 miljoner liter.
En enskild ska ha rätt att få ut uppgifter ur beskattningsdatabasen om huruvida en producent av öl har anmält att den är ett oberoende småbryggeri och i sådana fall producentens anmälda årsproduktion om det inte av särskild anledning kan antas att den som uppgiften avser eller någon närstående lider men om uppgiften röjs. Skatteverket ges vissa möjligheter till föreläggande och revision när det gäller den som är eller kan antas vara ett oberoende småbryggeri.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Äldre bestämmelser ska fortfarande gälla för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag om att införa ett system för nedsatt skatt på öl från småbryggerier, men med en redaktionell anpassning.
Bakgrund
Beskattningen av alkohol är delvis harmoniserad inom EU. Reglerna på EU-nivå är uppdelade på flera olika direktiv, bl.a. rådets direktiv 92/83/EEG av den 19 oktober 1992 om harmonisering av strukturerna för punktskatter på alkohol och alkoholdrycker (alkoholskattedirektivet). I direktivet finns regler om att medlemsstaterna får välja att tillämpa nedsatta skattesatser på drycker producerade av små, oberoende producenter. De nedsatta skattesatserna får inte understiga 50 procent av standardskatten och får inte tillämpas på företag vars årsproduktion överstiger vissa nivåer, som t.ex. 20 miljoner liter för öl. För att en producent ska anses vara oberoende krävs att den är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra producenter av samma sorts alkoholvara och att den inte producerar på licens. För producenter av andra alkoholvaror än etylalkohol finns det även ett krav att den använder lokaler som är fysiskt skilda från andra sådana producenters. För andra alkoholvaror än etylalkohol får medlemsstaterna tillåta att två eller fler småproducenter som samarbetar med varandra räknas som en oberoende liten producent, så länge inte deras totala produktion överstiger maxnivåerna.
Propositionen
I proposition 2024/25:47 Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier föreslår regeringen att det ska införas ett system för nedsatt skatt på öl från småbryggerier.
I budgetpropositionen för 2024 angav regeringen att den avser att genomföra flera reformer under mandatperioden för att förbättra företagares villkor, med syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett konkurrenskraftigt och innovativt näringsliv. I propositionen om sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier konstaterar regeringen att möjligheten i alkoholskattedirektivet till nedsatt alkoholskatt för drycker producerade av oberoende småproducenter utnyttjas av nästan alla medlemsstater i EU för öl, och att ett möjligt sätt att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för små ölproducenter är att utnyttja möjligheten till nedsatt skatt även i Sverige.
Regeringen anför att effekterna för folkhälsan alltid måste beaktas när skattesatser för alkohol bestäms, och konstaterar att den svenska alkoholskatten är i dag så långt som möjligt kopplad till alkoholhalten i en produkt. Högre alkoholhalt innebär större negativ påverkan på hälsan, vilket motiverar en högre skatt per liter. En skattenedsättning på grund av att en viss öl är producerad av en oberoende småproducent är emellertid inte kopplad till dryckens påverkan på hälsan. Regeringen anför vidare att sänkt skatt skapar ett utrymme för leverantören att sänka priset, och att ett lägre pris riskerar att öka konsumtionen. Regeringen konstaterar dock att små ölproducenter står för en mycket liten del av den totala alkoholförsäljningen i Sverige och att öl från småproducenter ofta befinner sig i de övre prissegmenten. En sänkt skatt bedöms av regeringen inte påverka prisbildningen på marknaden som helhet i någon större utsträckning. Det är därutöver enligt regeringen svårt att bedöma i vilken mån en sänkt skatt skulle användas till att sänka priser. Sammantaget bedömer regeringen det som osannolikt att en skattenedsättning skulle resultera i en märkbart högre totalkonsumtion. Effekten på folkhälsan av en skattenedsättning för öl från oberoende småproducenter bedöms därmed kunna hållas mycket liten med rätt utformning av nedsättningen. Regeringen föreslår därför att det införs ett system för nedsatt skatt på öl från småproducenter.
Vidare föreslår regeringen att skattenedsättningen ska omfatta öl som är producerad av producenter vars årsproduktion uppgår till som mest 3 miljoner liter öl. Med årsproduktion avses produktionen av den aktuella drycken under föregående kalenderår. Regeringen bedömer att en gräns om 3 miljoner liter per år är en lämplig nivå eftersom den utesluter storskalig industriell produktion samtidigt som den ger mindre bryggerier en viss möjlighet att växa utan att bli av med nedsättningen. Med den utformning av nedsättningen som regeringen föreslår anser regeringen att tröskeleffekten är så pass begränsad att den inte hindrar bryggerier från att växa till en årsproduktion över 3 miljoner liter.
När det gäller utformningen av nedsättningen föreslår regeringen att de producenter som omfattas av nedsättning ska delas in i fem olika kategorier utifrån sin årsproduktion. Öl från producenter i kategorin med lägst produktion ges skattenedsättning med 50 procent. Nedsättningen minskar sedan stegvis med 10 procentenheter per kategori.
Vidare föreslår regeringen att skattenedsättningen enbart ska gälla öl från producenter som är juridiskt och ekonomiskt oberoende från andra producenter av öl och dessutom inte tillverkar på licens. Det krävs även att producenten använder lokaler som är fysiskt skilda från andra ölproducenter. Om två eller fler småbryggerier samarbetar räknas de som ett enda oberoende småbryggeri, så länge inte deras totala produktion överstiger 3 miljoner liter.
Regeringen föreslår även att en enskild ska ha rätt att få ut uppgifter ur beskattningsdatabasen om huruvida en ölproducent anmält att den är ett oberoende småbryggeri och i så fall producentens anmälda årsproduktion, om det inte av särskild anledning kan antas att den som uppgiften avser eller någon närstående lider men om uppgiften röjs. Även eventuella anteckningar om att uppgifterna inte har accepterats av Skatteverket vid en prövning ska lämnas ut. Skatteverket ska ges möjlighet att förelägga den som är eller kan antas vara ett oberoende småbryggeri att inkomma med uppgifter om huruvida den är ett oberoende småbryggeri och i så fall vilken årsproduktion den har. Skatteverket får revidera den som är eller kan antas vara ett oberoende småbryggeri i syfte att kontrollera uppgifterna i en skattedeklaration. Regeringen gör även bedömningen att registreringar som upplagshavare i Sverige bör kompletteras med uppgift om huruvida aktören anmält att den är ett oberoende småbryggeri och i så fall vilken årsproduktion den har anmält.
Slutligen föreslår regeringen att ändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2025 och att äldre bestämmelser fortfarande ska gälla för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.
Utskottets ställningstagande
Utskottet delade nyligen i yttrande 2024/25:SkU1y regeringens bedömning om att det bör införas ett system för nedsatt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier som i huvudsak bör överensstämma med det som föreslås i promemorian Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier. Regeringen föreslår nu ett sådant system, och utskottet har inte ändrat inställning i frågan. Mot denna bakgrund tillstyrker utskottet propositionen, men med den redaktionella anpassningen att uttrycket "2 kap. 4 §" i ingressen till lagen om ändring i lagen (2022:156) om alkoholskatt ska bytas ut mot "2 kap. 1 och 4 §§”.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen avslår ett motionsyrkande om att omfattningen på nedsättningen av alkoholskatten ska förändras.
Jämför reservationen (C).
Motionen
I kommittémotion 2024/25:3278 av Anders Ådahl m.fl. (C) föreslås ett tillkännagivande om att omfattningen på nedsättningen av alkoholskatten ska förändras. Motionärerna anför att de välkomnar den differentiering av alkoholskatten som regeringen föreslagit, men anser att förslaget blir för snävt med produktionsbegränsningen på 3 miljoner liter per år. Motionärerna föreslår därför att produktionsbegränsningen ska utökas till 5 miljoner liter per år.
Utskottets ställningstagande
Utskottet har tidigare i betänkandet tillstyrkt regeringens lagförslag om att det ska införas ett system för nedsatt skatt på öl från småbryggerier som ska omfatta öl producerad av producenter vars årsproduktion uppgår till som mest 3 miljoner liter öl. Vidare avstyrkte skatteutskottet ett motionsförslag om att utöka produktionsbegränsningen till 5 miljoner liter per år i yttrandet till finansutskottet över budgetpropositionen för 2025 (yttr. 2024/25:SkU1y). Utskottet är därmed inte berett att nu rikta ett tillkännagivande till regeringen om att omfattningen på nedsättningen av alkoholskatten ska förändras.
Mot denna bakgrund avstyrker utskottet motionen.
Förändrad omfattning på nedsättningen av alkoholskatten, punkt 2 (C) |
av Anders Ådahl (C).
Förslag till riksdagsbeslut
Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.
Därmed bifaller riksdagen motion
2024/25:3278 av Anders Ådahl m.fl. (C).
Ställningstagande
Det är viktigt att förenkla för mikrobryggerier. Jag välkomnar därför den differentiering av alkoholskatten, som är riktad till mindre producenter, som regeringen har lagt fram. Förslaget blir dock för snävt med produktionsbegränsningen på 3 miljoner liter per år, och jag föreslår därför att begränsningen utökas till 5 miljoner liter per år. Med en sådan begränsning och en mindre brant skala för infasningen av alkoholskatten stärks förutsättningarna för ökad tillväxt för berörda producenter.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2024/25:47 Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier:
1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:156) om alkoholskatt.
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet.
3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).
2024/25:3278 av Anders Ådahl m.fl. (C):
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förändra omfattningen på nedsättningen av alkoholskatten och tillkännager detta för regeringen.
Bilaga 2