Konstitutionsutskottets betänkande
|
Enhetliga sekretessbestämmelser i Statens haverikommissions verksamhet
Sammanfattning
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2025.
Behandlade förslag
Proposition 2024/25:74 Enhetliga sekretessbestämmelser i Statens haverikommissions verksamhet.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Enhetliga sekretessbestämmelser i Statens haverikommissions verksamhet
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Enhetliga sekretessbestämmelser i Statens haverikommissions verksamhet |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:74.
Stockholm den 20 februari 2025
På konstitutionsutskottets vägnar
Ida Karkiainen
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Ida Karkiainen (S), Louise Meijer (M), Michael Rubbestad (SD), Hans Ekström (S), Fredrik Lindahl (SD), Mirja Räihä (S), Ulrik Nilsson (M), Per-Arne Håkansson (S), Malin Danielsson (L), Amalia Rud Stenlöf (S), Susanne Nordström (M), Jessica Wetterling (V), Gudrun Brunegård (KD), Malin Björk (C), Lars Engsund (M), Jan Riise (MP) och Lars Johnsson (M).
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2024/25:74 Enhetliga sekretessbestämmelser i Statens haverikommissions verksamhet. Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i offentlighets- och sekretesslagen som syftar till enhetliga och tydliga sekretessregler för uppgifter som Statens haverikommissions hämtar in vid olyckor och tillbud.
Propositionen
Av propositionen framgår att Statens haverikommission gör undersökningar från säkerhetssynpunkt av allvarliga olyckor och tillbud. Det är luftfartsolyckor, sjöolyckor, järnvägsolyckor, vägtrafikolyckor och andra allvarliga olyckor som myndigheten ska undersöka. Utredningsuppdraget omfattar både civil och militär verksamhet.
Vidare framgår det att Statens haverikommission tillämpar flera sekretessbestämmelser för att skydda information. Bestämmelserna skiljer sig åt beroende på inom vilken verksamhet olyckan eller tillbudet inträffade.
I propositionen anför regeringen att det länge har funnits behov av enhetliga sekretessregler för den information som Statens haverikommission hämtar in vid sina undersökningar. De skäl som genom åren framförts för att ändra reglerna i offentlighets- och sekretesslagen är fortfarande aktuella, vilket framgår av en framställan som Statens haverikommission har gjort. Haverikommissionens undersökande verksamhet har dessutom vuxit och utvecklingen har gått mot att fler olyckstyper än tidigare har behövt utredas. Det är enligt regeringen angeläget att införa en likartad reglering av sekretesskyddet som är lätt att tillämpa vid undersökning av samtliga olyckstyper. Enhetliga och tydliga sekretessregler underlättar enligt regeringen myndighetens arbete och medför även ökad förutsebarhet för enskilda som lämnar upplysningar.
I propositionen föreslås en sekretessbestämmelse till skydd för myndighetens verksamhet och en sekretessbestämmelse till skydd för uppgifter om enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden.
Det ska alltid göras en avvägning mellan sekretessintresset och insynsintresset när man överväger att införa en ny sekretessbestämmelse. I propositionen framhålls att det finns ett allmänintresse av insyn i myndigheters verksamhet och att det normalt är större än allmänintresset av uppgifter om enskilda. Därför bör enligt regeringen skaderekvisitet vara rakt i fråga om sekretess för uppgifter som hänför sig till myndighetens verksamhet. Presumtionen bör alltså vara offentlighet.
När det gäller sekretessbestämmelsen till skydd för uppgifter om enskildas förhållanden föreslås i stället ett omvänt skaderekvisit, dvs. en presumtion för sekretess. Regeringen framhåller att det i Statens haverikommissions undersökande verksamhet kan förekomma många känsliga uppgifter som behöver ett starkt sekretesskydd. Det finns också enligt regeringen ett behov av ett sådant skydd för att enskilda ska känna sig trygga i att lämna uppgifter.
Sekretessen ska inte gälla för en uppgift som tas in i en rapport eller i ett beslut.
De föreslagna sekretessbestämmelserna ska även gälla för uppgifter som hänför sig till verksamhet hos en annan myndighet för att biträda Statens haverikommission.
När det gäller uppgifter som hänför sig till Statens haverikommissions verksamhet föreslås sekretesstiden vara 40 år. Sekretesstiden för uppgifter om enskilda föreslås vara 50 år.
Rätten att meddela och offentliggöra uppgifter är inte inskränkt när det gäller uppgifter som omfattas av de befintliga bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen. Regeringen bedömer inte heller att det finns skäl att inskränka meddelarfriheten med anledning av det aktuella förslaget.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2025.
Utskottets ställningstagande
Utskottet ställer sig bakom de överväganden som redovisas i propositionen och föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2024/25:74 Enhetliga sekretessbestämmelser i Statens haverikommissions verksamhet:
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Bilaga 2