Fråga 2023/24:917 Ambassadören mot människohandel

av Helena Vilhelmsson (C)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Människohandeln är den organiserade brottslighet som växer snabbast. Enligt Internationella arbetsorganisationen (ILO) finns det drygt 20 miljoner människor världen över som är offer för tvångsarbete och sexuellt utnyttjande. EU-kommissionen slog fast i en rapport från 2020 att 75 procent av offren för människohandel i EU utgörs av kvinnor och flickor, och i majoriteten av fallen handlar det om sexuella ändamål. Många som utsätts finns också inom restaurangbranschen eller arbetar som städare eller inom industrin. Dessvärre går utvecklingen åt fel håll. Plattformen Civila Sverige mot Människohandel har larmat om en ökad tillströmning av offer för människohandel och exploatering i Sverige. Merparten av dessa har inte identifierats av myndigheter, vilket oftast betyder att individerna inte heller fått sina rättigheter tillgodosedda.

Statens insatser mot exploatering har stora brister. Välfärdslandet Sverige har mycket att förbättra såväl vad gäller att bekämpa denna organiserade brottslighet som att hjälpa dem som fallit offer för människohandel. Riksrevisionen har påpekat att myndigheterna behöver tydligare uppdrag och mandat för att genomföra åtgärder gällande information om rättigheter till potentiellt utsatta samt stöd- och skyddsprocessen. Sverige har flera gånger, bland annat från Europarådets expertkommitté Greta, kritiserats för brister när det gäller att identifiera särskilt sårbara utsatta, såsom papperslösa och ensamkommande barn.

En viktig roll för att stärka arbetet mot människohandel och Sveriges röst internationellt i detta har varit ambassadören mot människohandel, som instiftades 2006. Det senaste året har det florerat uppgifter om att regeringen tagit bort rollen som ambassadör mot människohandel. Tjänsten har stått tom i tre månader, men inga tydliga besked har getts från regeringens representanter. Om tjänsten tas bort kan inte det tolkas på annat sätt än att regeringen prioriterar ned arbetet mot människohandel. Det är hög tid att regeringen tar bladet från munnen och öppet visar hur man prioriterar och vad som avses med rollen som ambassadör mot människohandel.

Jag vill därför fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Har regeringen skrotat rollen som ambassadör mot människohandel?