Fråga 2023/24:894 Undantag för interna nät vid vätgasproduktion

av Rickard Nordin (C)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

På kort tid har två företag i Västsverige fått avslag på sina ansökningar kring interna nät i samband med vindkraftsparker där tanken är att etablera vätgasproduktion i direkt anslutning till parken. Bolagen har helt enkelt inte fått nätkoncession på den egna ledningen. I ett av fallen är ledningen så kort som 30 meter och ligger helt inom parken i fråga.

Att just etablera vätgasproduktion inom ramen för förnybar elproduktion har flera fördelar för både samhället och elsystemet. Det behövs storskalig vätgasproduktion, inte minst på västkusten, eftersom stora delar av såväl raffinaderierna som kemiindustrin har behov av vätgas som råvara både i dag och än mer framöver. Dessutom gynnar det elsystemet som helhet, då vätgas särskilt kan produceras dagar då det finns gott om el i systemet och det annars hade kunnat uppstå negativa priser eller behov av nedreglering av produktion. Det senare har efterfrågats av Svenska kraftnät nyligen. Att då i stället nyttja överproduktionen är ett utmärkt sätt att skapa nytta. Precis detta har också varit affärsidén för bolagen i fråga. Det skulle också skapa jämnare prisbild på marknaden, vilket är något som regeringen efterfrågat.

Centerpartiet har sedan tidigare föreslagit att interna nät ska vara befriade från koncessionsplikt, och Energimarknadsinspektionen föreslog detta för regeringen redan 2022. Trots det har ingenting hänt, vilket vi nu ser konsekvenserna av.

Vi får helt onödiga ansökningar som dessutom stoppar upp systemet och gör att alla tillståndsprocesser tar längre tid för samtliga, i stället för att enkla fall som detta kan undantas från nätkoncession. Att samförlägga olika typer av produktion och verksamhet till samma geografiska område är också klokt eftersom det minskat överföringsförluster, förenklar överliggande nätanslutning och kan hantera variationer i produktion.

Det är avgörande för dessa investeringar att det kan ske bakom den egna mätaren så att elen inte behöver gå ut på nätet och vända rent juridiskt. Det handlar dels om ekonomiska skäl, dels om att kunna sälja mervärdet av lokalt producerad grön energi.

Det är tydligt att regeringens icke-agerande nu fått direkta konsekvenser för möjligheterna för bolag på västkusten att investera.

Med bakgrund av ovanstående frågar jag energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Kommer regeringen att ändra reglerna för produktion av vätgas och annan verksamhet i anslutning till elproduktion, så att extern nätkoncession inte behövs utan det i stället kan ske ”bakom samma mätare”, och när väntas i så fall ett sådant förslag komma?