Fråga 2023/24:884 Försäkringskassans återkrav

av Nadja Awad (V)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Försäkringskassan har på eget initiativ infört tuffare krav på snabb återbetalning. Det framgår av en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF (2024:2). Granskningen visar att Försäkringskassans tuffare krav delvis beror på ändrad lagstiftning medan andra delar av förändringen beror på att myndigheten har infört ett nytt och striktare förhållningssätt till återbetalning.

Enligt huvudregeln i det nya regelverket ska en avbetalningsplan inte pågå i mer än ett år. Det innebär en stor förändring jämfört med tidigare, då avbetalningsplaner vanligen löpte längre än ett år och ibland upp till fem år.

För vissa personer blir förändringen extra allvarlig. De personer som redan har en pågående avbetalningsplan och som vill starta ytterligare en plan till följd av ett nytt återkrav behöver betala tillbaka hela skulden inom ett år.

Försäkringskassan kräver återbetalning för en lång rad bidrag och ersättningar som av olika anledningar utgått med för stora belopp. Det handlar bland annat om assistansersättning, sjukpenning, sjukersättning, föräldrapenning och bostadsbidrag. Det innebär att Försäkringskassans nya tillämpning slår hårt mot personer med funktionsnedsättning som är en redan marginaliserad grupp. ISF:s slutsats och rekommendation till regeringen är att följa upp konsekvenserna för enskilda och för statens förmåga att driva in skulder.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att följa upp konsekvenserna av Försäkringskassans förändrade återkrav för enskilda?