av Fredrik Lundh Sammeli (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Personer med kopplingar till organiserad brottslighet har börjat infiltrera sjukvården. Denna oroande utveckling har påtalats av Ekobrottsmyndigheten, som varnar för bristande kontroll av aktörerna inom välfärden. En av de främsta anledningarna bakom detta problem är att den lagstiftning som syftade till att främja mångfald inom vården har misslyckats och i stället skapat en gynnsam miljö för oseriösa aktörer, enligt Brottsförebyggande rådet.
Kommuner och regioner har sedan 1990-talet köpt allt fler välfärdstjänster från privata företag och föreningar, och det har lett till en ökad risk för välfärdsbrottslighet. De nuvarande kontrollsystemen har visat sig vara otillräckliga, och grova brott undgår ofta upptäckt. Tillståndsplikten och uppföljningen behöver förbättras för att tackla detta problem, enligt Brå.
Vi socialdemokrater anser bland annat att resurserna till Inspektionen för vård och omsorg behöver förstärkas och lägger förslag om detta i vår budgetmotion. Myndigheten har de senaste åren kommit att få en allt viktigare roll i den svenska hälso- och sjukvården i arbetet för att säkerställa att regioner men framför allt privata utförare följer rådande lagar och regler.
Senaste tidens avslöjanden kring hur också kriminella aktörer söker sig till hälso- och sjukvården för att tjäna pengar visar på behovet att inte låta svensk hälso- och sjukvård utvecklas till en okontrollerad sjukvårdsmarknad och kassako för organiserad brottslighet.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
Vad kommer statsrådet att göra för att bromsa utvecklingen av en sjukvårdsmarknad som underlättat för oseriösa aktörer och organiserad brottslighet att ta sig in i vården?