Fråga 2023/24:871 Säkring av kritisk energiinfrastruktur

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Rysslands krigföring i Ukraina har på senaste tiden inriktat sig alltmer på energiinfrastruktur. Det är ett effektivt sätt att skada det ukrainska samhället och skapa problem för viktiga samhällsfunktioner.

Vi har sett elproduktion slås ut. Det är dock lättare att skydda enskilda objekt än de många mil överföringsledningar som går från kraftverken till användarna. Det är något för Sverige att reflektera över.

Centerpartiet var det enda parti som i Försvarsberedningens betänkande lyfte just sårbarheten i energiinfrastrukturen och att det behövs ökade satsningar där. När regeringen nu gått fram med lagförslag som ger regeringen ökade möjligheter att peka ut riktningen vid etablerande av nya överföringsförbindelser är det av avgörande vikt att hänsyn tas till sårbarheten i systemet.

Det är alltför enkelt att skada vårt samhälle genom att strategiskt förstöra ett antal överföringsledningar. Det är betydligt enklare än att komma åt produktionsanläggningar och kräver betydligt mindre planering, kraft och förmåga. Konsekvenserna kan däremot bli mycket långtgående.

Detta gäller särskilt eftersom Sverige i så hög grad har luftledningar i stället för markförlagd kabel. Hade en större del av högspänningsnätet varit markbundet hade yttre påverkan gjorts betydligt svårare. Det hade också varit möjligt att samförlägga elnätsinfrastrukturen med annan infrastruktur, exempelvis vägar, för ökad uppsikt från allmänheten, vilket också minskar riskerna.

Centerpartiet har länge förespråkat marksnål teknik av många olika skäl. Med tanke på det försämrade säkerhetsläget i kombination med de ökade behoven av investeringar i elnäten och överföringskapacitet är det avgörande att ta in försvarsförmågan i den kommande utbyggnaden.

Min fråga till statsrådet Carl-Oskar Bohlin blir därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen att ta hänsyn till totalförsvaret och riskerna med yttre påverkan på kraftledningar när beslut fattas kring de förordningar som väntas med anledning av regeringens proposition 2023/24:88, och i så fall på vilket sätt?