Fråga 2023/24:789 Taiwanesiska representationskontorets arbetskraft

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Regeringen har vidtagit en lång rad åtgärder som är att betrakta som både väldigt nödvändiga och positiva, inte minst inom migrationsområdet. Undertecknad ser det som en styrka att vi sedan valet 2022 har kunnat genomföra så många nödvändiga förändringar på kort tid, vilket kommer att bidra till ett bättre samhällsbygge i tider då vi möter nya utmaningar. När dessa förändringar genomförs är det dock av stor vikt att vissa intressen inte faller mellan stolarna.

Ett exempel där undertecknad ser ett problem i ett i övrigt välbehövt reformarbete är betänkandet gällande arbetskraftsinvandringen, Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. (SOU 2024:15). I denna kommer lönekravet för arbetskraftsinvandrare att höjas till medianlönen, vilket kan orsaka problem för den taiwanesiska diplomatiska representationen i Sverige (Taipei Mission in Sweden), som rent formellt tyvärr inte har ambassadstatus. De som är anställda av Taipei Mission får nämligen sin lön på ett lönekonto i Taiwan.

De svensk-taiwanesiska relationerna är oerhört viktiga och lär bli än viktigare i framtiden. Det är mot bakgrund av detta viktigt att de ska kunna ha en representation i Sverige, vilket hotas om de på grund av rådande omständigheter inte kan skicka hit sin personal genom arbetskraftsinvandring.

Även i dag kan Taiwans diplomatiska representation inte uppfylla lönekraven på 80 procent av medianlönen, vilket har lösts med ett temporärt undantag. Det finns dock ingen garanti för att detta blir möjligt med den nya lagstiftningen.

Statsrådet Maria Malmer Stenergard önskas till följd av detta svara på följande fråga:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att diplomatiska representationskontor, såsom Taipei Mission in Sweden, som inte klassas som ambassader men som de facto har samma funktion som ambassader, inte ska mista sin personal till följd av den nya lagstiftningen på området?