Fråga 2023/24:699 Infrastruktur i Dalsland

av Ulf Rexefjord (SD)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Dalsland är ett landskap med stor andel gröna näringar, skogsbruk, industri och småföretag. Dalslandskommunerna är också stora pendlarkommuner; många har sitt jobb på annan ort. Detta medför att behovet av en välfungerande infrastruktur för både näringsliv och arbetspendling inte på något sätt är mindre i Dalsland än någon annanstans. Kanske är det viktigare med hänsyn taget till den befolkningsminskning som samtliga kommuner i landskapet brottas med. Här finns en klar problembild: Behoven är helt enkelt inte tillgodosedda. Det handlar om våra kommuners livskraft.

Västra Götalandsregionen har sedan tidigare identifierat Dalsland som ett landskap med utvecklingspotential. Under 2021–2025 genomförs projektet Det goda livet i Dalsland för att stärka levnadsförhållanden och utvecklingsförutsättningar i landskapet. En plan är framtagen gemensamt av Västra Götalandsregionen, Fyrbodals Kommunalförbund, Dalslands kommuner och Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det övergripande målet är att öka dalslänningarnas välbefinnande där fyra områden – sysselsättning, samhörighet, attraktivitet och utbildning – pekas ut som särskilt viktiga. Planen har tre delar:

  1. Fördjupade satsningar inom fyra tematiska områden: Fullföljda studier, Campus Dalsland, Digital infrastruktur, Bioekonomi och förnybar energi.
  2. Testarena Dalsland: Attraktivitet, kultur, turism, kollektivtrafik. Lärlingsplatser för unga. Decentralisering av jobb från region och stat, Folkhälsa, Boende och turism – byggande och strandskydd.
  3. Prioritera satsningar i ordinarie utvecklingsarbete: Förstärka det löpande utvecklingsarbetet inom en mängd områden. 

VGR:s satsning är välkommen och har goda intentioner, men grundläggande bitar saknas. Regionerna bygger inte vägar eller lägger järnväg. Ska intentionerna i Det goda livet i Dalsland uppfyllas behöver infrastrukturen i form av väg och järnväg stärkas i landskapet.

Flera infrastruktursatsningar behövs. Särskilt utpekade är riksväg 45 mellan Vänersborg och Mellerud som är olycksdrabbad, och där har behov identifierats av såväl Trafikverket som berörda kommuner. Tågstopp saknas i Brålanda mellan Öxnered och Mellerud. Likaså i Dals Rostock och Bäckefors längs Norge och Vänerbanan  samt inte minst Dal Västra Värmlands järnväg, DVVJ, mellan Mellerud och Bengtsfors. Den sistnämnda är för övrigt särskilt brådskande eftersom den i dag drivs av Melleruds och Bengtsfors kommuner i en stiftelse. Arrendeavtalet mellan berörda kommuner och Trafikverket löper ut den 1 januari 2025, och kommunerna bedömer inte fortsatt drift som möjlig utan extern finansiering.

Överlag upplever vi dalslänningar oss inte på något sätt prioriterade när det kommer till infrastrukturen och satsningar på det området.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Hur avser statsrådet att agera utifrån ovanstående problembild?