Fråga 2023/24:698 God luftkvalitet i tätorter och runt förskolor

av Stina Larsson (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Sveriges Radio rapporterar om luftföroreningar som drabbar barn i våra förskolor. Det är oacceptabelt att små barn med extra känsliga lungor drabbas av dålig luftkvalitet. Många förskolor ligger i tätorter, med trafik i närheten och dålig cirkulation av luften då det är tät bebyggelse. Under dagtid visas barnen utomhus och får i sig föroreningar från bland annat trafiken.

Barn är känsligare än vuxna för smutsig luft. Det har visat sig kunna leda till sänkt lungfunktion och livslånga konsekvenser med risk för astma senare i livet. Enligt Astma- och Allergiförbundet orsakar luftföroreningar uppåt 1 200 akuta besök på sjukhus årligen för astma. Flera studier konstaterar även att förorenad luft ökar risken för att barn utvecklar astma.

Luftkvaliteten i Sverige har förbättrats, mycket tack vare ökade krav på avgasrening, men kvaliteten behöver förbättras ännu mer för att den inte ska riskera att försämra människors hälsa. Luftföroreningar kommer bland annat från partikelutsläpp från vägtrafik, arbetsmaskiner och småskalig vedeldning men också utsläpp av kväveoxider och flyktiga organiska ämnen som bidrar till bildningen av marknära ozon.

För att komma till rätta med luftkvaliteten behöver trafiken minska, med exempelvis planering för grönare städer och bättre möjligheter för cykeltrafik. Några av regeringens beslut och prioriteringar har direkt motverkande effekt och ökar luftföroreningar, exempelvis slopandet av elbilsbonusen och för låga satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik.

Jag och Centerpartiet ser med största allvar på att barn riskerar att fara illa på grund av dålig luftkvalitet. 

Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att säkerställa en god luftkvalitet i tätorter och runt förskolor?