av Mikael Larsson (C)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Sjöfartsverket är ett affärsverk med uppdrag från regeringen att ansvara för tillgänglighet, framkomlighet och säkerhet till sjöss.
Sjöfartsverket har under många år dragits med stora ekonomiska problem vilket i sin förlängning har lett till att man har behövt, och fortsatt kommer att behöva, höja farleds- och lotsavgifterna vilket försvårar för sjöfarten att bedriva en konkurrenskraftig näringsverksamhet.
Sverige har i dag cirka 100 svenskflaggade fartyg, och med dagens osäkra säkerhetspolitiska läge skulle det behövas minst 100 svenskflaggade fartyg till i Sverige. Sjöfarten är dessutom helt avgörande för Sveriges import och export. Väl fungerande transportkedjor och kostnadseffektiva transportlösningar är därför av stor vikt, inte minst för svensk exportindustri.
Statskontoret fick i uppdrag att utreda hur en framtida finansiering av Sjöfartsverket kan se ut. Utredningen är klar och överlämnad till regeringen men sedan dess har ingenting hänt.
Sjöfarten är viktig för Sverige, och åtgärder för att stärka sjöfartens roll i och för Sverige samt på den internationella marknaden kan inte vänta.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Vad avser statsrådet och regeringen att göra med Statskontorets utredning om Sjöfartsverkets långsiktiga finansiering?