Fråga 2023/24:613 Resurser till Sverigeförhandlingens projekt

av Linus Lakso (MP)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Planeringen av Spårväg syd i Stockholm påbörjades under 2020. Planeringen var tidigare tänkt att starta först 2024 men Huddinge kommun, Stockholms stad och Region Stockholm har kommit överens om att starta fyra år tidigare, med anledning av avtal inom Sverigeförhandlingen. Syftet är att även trafiken ska kunna komma igång tidigare. Projekttiden är beräknad till tio år.

Spårväg syd finansieras av Huddinge kommun, staten, Region Stockholm och Stockholms stad.

Tvärförbindelse Södertörn är ett annat stort infrastrukturprojekt som är aktuellt i området. Tvärförbindelsen gör det svårt, och i vissa fall omöjligt, att bygga Spårväg syd i den sträckning regionen har tänkt. Dessutom påverkas, och fördyras, kollektivtrafiken under byggtiden.

Det är via regeringens Sverigeförhandling som Spårväg syd kan komma till stånd. Samtidigt förhindrar ett annat stort statligt projekt, Tvärförbindelse Södertörn, Spårväg syd att förverkligas. På grund av bygget av Tvärförbindelsen kommer Spårväg syd få fler och längre tunnlar och broar, vilket spräcker projektets budget. Hela projektet riskerar nu att gå om intet.

Flera av regeringspartiernas kommunala företrädare, inte minst i M-ledda kommuner, är djupt oroade över situationen kring Sverigeförhandlingen, och de framhåller vikten av att ta dessa projekt i mål. Några exempel är Vallentuna, Nacka och Österåkers kommun. Ansvaret ligger på regeringen för de problem vi ser nu. 

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet och regeringen att tillföra de resurser som krävs för att de projekt som ingår i Sverigeförhandlingen ska kunna färdigställas?