Fråga 2023/24:589 Återvinning och eldning av impregnerat trä

av Monica Haider (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Helt i onödan eldas varje år enorma mängder impregnerat trä upp som farligt avfall trots att detta kan återanvändas. Utmaningen är att det impregnerade träet i dag nästan uteslutande slängs i en container som felaktigt räknas som farligt avfall på landets avfallsanläggningar. Detta skapar onödigt stora mängder askor som ska tas om hand som miljöfarliga askor och på så vis leder till onödigt stor miljöbelastning och kostar kommunerna stora belopp. 

Nationell statistik visar att det under förra året samlades in 79 000 ton farligt avfall totalt. Av det var 53 000 ton impregnerat trä. Runt 80 procent av detta är inte farligt avfall och därmed felsorterat avfall som skulle kunna återbrukas eller omhändertas på ett mer hållbart sätt.

Ett par kommuner, däribland Mölndals kommun, har börjat återbruka delar av det impregnerade träet i stället för att bränna upp träet, och redan 2009 pekade IVL Svenska Miljöinstitutet på att nytt impregnerat trä borde separeras och brännas i vanliga värmeverk och inte sorteras ut som farligt avfall, för att minska mängden askor. 

Återvinning är en viktig del för att nå miljömålen, och impregneringsmedlen har blivit så bra att träet inte längre räknas som farligt avfall, vilket innebär stora möjligheter för svensk avfallshantering och landets kommuner.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

  1. Hur kan statsrådet underlätta för att fler kommuner ska återvinna impregnerat trä och därmed bidra till att uppfylla miljömålen? 
  2. Vad kan statsrådet göra för att undvika att enorma mängder trä eldas upp som farligt avfall när träet inte räknas som farligt avfall och därmed är felhanterat? 
  3. Förs det en dialog med Naturvårdsverket för att lösa denna utmaning, som i grunden bottnar i avfallsförbränningsförordningen?