Fråga 2023/24:583 Situationen med mygg vid nedre Dalälven

av Patrik Lundqvist (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Oron sprider sig nu bland de boende i nedre Dalälven för att den bekämpning av stickmyggor som de är så beroende av för att kunna bo och leva ett fullgott liv inte ska fungera i sommar, detta eftersom de statliga pengarna inte finns på plats i tid så att man kan köpa in och få leverans av bekämpningsmedel inför sommaren. Som ledamot från Gävleborg vet jag väl hur den här kampen förts även under tidigare regeringar och motstridiga miljödepartement och myndigheter. Alltid har det krävts att ledamöter från de drabbade områdena engagerat sig, träffat ministrar, tjänstemän och andra för att förklara och informera om hur situationen ser ut, vad som krävts tidigare och hur illa det blir om staten inte tar sitt ansvar. Lite enklare har det gått de år då samma ansvariga har funnits kvar, men det har alltid varit en kamp för att säkra upp de resurser som behövs.

Så här skriver kommunstyrelsens ordförande i Sandviken med anledning av den oro han nu känner inför de signaler han får från staten inför sommaren:

”Sommaren 2023 kastades de som bor och verkar i nedre Dalälven tillbaka till den tid som präglades av människors lidande av extrema mängder av översvämningsmyggor i nedre Dalälven. År av framgångsrik myggbekämpning med gemensamt ansvar finns tydligen inte längre. Efter bekämpningen 2023 konstaterades att bekämpning hade genomförts tre gånger på en total yta på 12 000 hektar, den fjärde bekämpningen på ca 8 000 hektar kunde inte genomföras på grund av brist på bekämpningsmedel och finansiering. Kommunerna (Avesta, Gävle, Heby, Sandviken, Sala, Tierp och Älvkarleby) tillskrev då regeringen i september och påtalade detta. Svaret kommunerna fick fanns att läsa i regleringsbrevet till länsstyrelserna där det visade sig att regeringen avsätter 5,4 miljoner kronor för myggbekämpning, i dagsläget oklart hur dessa pengar kommer att fördelas. Summa summarum påtalat behov från kommunerna till regeringen drygt 36 miljoner kronor för upparbetade kostnader 2023 och för att ha en god beredskap inför 2024 och 2025. Svaret, ingen dialog, ingen respons, utan ett regleringsbrev innehållande 5,4 miljoner kronor.”

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vad avser statsrådet att göra åt situationen som beskrivs ovan för att se till att de boende i nedre Dalälvsområdet ska kunna se fram emot en sommar utan risk för att behöva stanna inomhus på grund av situationen med mygg?