Fråga 2023/24:559 Omfattningen av snusundantaget i EU

av Per-Arne Håkansson (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Sverige är bland de länder i världen som kommit längst med att få ned antalet rökare och därmed minska en av de största källorna till svåra sjukdomar och förtida död som finns i välfärdsländer.

Mycket tyder på att vi når det historiska folkhälsomålet som enligt Världshälsoorganisationens, WHO:s, definition betecknas som rökfritt med under 5 procent av befolkningen som rökare under år 2024. Detta är i så fall 16 år före EU:s gemensamma målsättning om en rökfri union.

En av förklaringarna till den låga andelen rökare antas vara det stora antalet snusare. Enligt uppgift är det cirka 1 miljon svenska män och kvinnor som snusar varje dag. Snus ingår också som en del av livsmedelsproduktionen och bidrar därmed till jobb och företagande. Nyligen rapporterade medierna om att EU-kommissionen planerar att utsträcka EU:s förbud mot snus av svensk modell till att även omfatta det nya vita snuset.

Vårt traditionella snus är skyddat av undantag i vårt anslutningsfördrag till unionen. Det vita snuset är dock inte definierat i undantaget då det inte är en tobaksprodukt och kan därför vara möjligt för EU att förbjuda. Sverige har sedan medlemskapet i EU för snart 30 år sedan lagt ned åtskilliga insatser för att skydda det svenska snuset ur nationellt perspektiv. Såväl livsmedelsindustrin som fackförbundet Livsmedelsarbetareförbundet har genom åren agerat för att värna det svenska snuset som en del av svenskt livsmedel. Ett förbud skulle också få konsekvenser för svenska konsumenter.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Johan Forssell:

 

Avser statsrådet att ta initiativ för att undvika förbud av vitt snus på den inre marknaden?