Fråga 2023/24:519 Lönesubventioner till arbetsgivare utan kollektivavtal

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Riksrevisionen lyfter i sin rapport Subventionerade anställningar – att motverka fel i ett system med allvarliga brister att kontrollen inför beslut om lönesubventioner är komplicerad när arbetsgivare saknar kollektivavtal. Handläggare hos Arbetsförmedlingen behöver då bedöma om lön och försäkringar är i nivå med kollektivavtal. För introduktionsjobb och lönebidrag kan arbetsförmedlarna ha hjälp av arbetstagarorganisationernas yttrande i detta arbete, men för nystartsjobb och i andra fall där ett yttrande saknas måste arbetsförmedlaren göra denna bedömning själv. Till hjälp i arbetet har Arbetsförmedlingen sammanställt en lista över gällande kollektivavtal och lägsta lönenivåer från Medlingsinsitutet. Riksrevisionen pekar dock på att arbetsförmedlarna ofta själva behöver göra egna bedömningar och beräkningar utifrån denna lista.

Det finns hundratals kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden. Att arbetsförmedlare ska veta vilket avtal som gäller och kunna göra bedömningar utifrån dessa på ett korrekt sätt är en omöjlig uppgift. Det är inte heller givet att lönen som betalas ut av arbetsgivaren är korrekt även om den var det i samband med beslutet. Riksrevisionen lyfter att det är relativt vanligt att arbetstagare hör av sig till Arbetsförmedlingen om att de har fått fel lön, och en ny bedömning behöver då göras.

Det är också komplicerat för arbetsförmedlaren att veta vilka försäkringar som är godkända när kollektivavtal saknas. Om rätt försäkring saknas riskerar den anställde att sakna försäkringsskydd för arbetsskador och gå miste om tjänstepension. Även om arbetsgivaren tecknar rätt försäkringar vid beslutstillfället är det ingen garanti för att hen fortsätter betala försäkringarna hela anställningstiden.

Bristerna i kontrollen av arbetsgivare som saknar kollektivavtal innebär att individer i subventionerade anställningar riskerar dåliga arbetsvillkor. Den komplicerade handläggningen innebär att risken är stor att lönen är för låg eller att det saknas godkända försäkringar. Statliga subventioner ska inte gå till arbetsgivare som missbrukar systemet och inte tillhandahåller goda anställningsvillkor för sina anställda.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa goda arbetsvillkor för samtliga individer i subventionerade anställningar, oavsett om arbetsgivaren har kollektivavtal eller ej?