Fråga 2023/24:495 Brist på febernedsättande läkemedel för barn

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

På flera håll i landet är det brist på febernedsättande läkemedel för små barn. Bland många apotek står hyllorna tomma för febernedsättande läkemedel i flytande form, som är ett alternativ att ge till barn vid feber. Problemet har varit återkommande under vintermånaderna, vilket gör det möjligt att förutse. Trots det saknas åtgärder för att möta problemet.

Att bristen har uppstått beror bland annat på att det under vintermånaderna finns en ökad efterfrågan på dessa läkemedel. I och med att robust lagerhållning saknas kan inte läkemedel produceras i samma mängd och i den takt som krävs för att möta den höga efterfrågan.

Generellt har antalet restnoterade läkemedel ökat de senaste åren – ett resultat av just-in-time-principen som gör att systemet inte klarar av att anpassas efter förändringar i vare sig produktion eller efterfrågan. Att läkemedelsförsörjningen styrs av marknadsprinciper hotar allas hälsa och säkerhet i både freds- och kristid.

Tidigare beslut (prop. 2022/23:45) om att öppenvårdsapotekens lager ska anpassas utifrån konsumenternas behov är långt ifrån tillräckligt för att möta dagens omfattande problem. Det gäller även uppdraget till Läkemedelsverket att förebygga och hantera rest- och bristsituationer.

Vänsterpartiet har vid upprepade tillfällen lyft brister i samhällets motståndskraft, däribland försörjning och distribution av läkemedel, som en del av Sveriges krisberedskap. För att säkerställa tillgängligheten till läkemedel i både freds- och kristid bör bland annat lagerhållningen stärkas, kraven på apotekens basutbud skärpas och ett nationellt ansvar för den inhemska produktionen ökas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att kraftigt stärka försörjningen, tillgängligheten och lagerhållningen när det gäller centrala läkemedel, såsom febernedsättande läkemedel för barn?