Fråga 2023/24:462 Pass från Somaliland

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Måndagen den 1 januari 2024 ingicks som bekant ett historiskt avtal om ett samarbete mellan Etiopien och Somaliland, vilket kommer att ge en positiv inverkan på minst 127 miljoner människor (121 miljoner i Etiopien och 6 miljoner i Somaliland).

Avtalet, som ger Etiopien tillgång till havet och en av de viktigaste hamnarna, kommer successivt att mynna ut i ett fullständigt erkännande av Somaliland som den självständiga nation det de facto är. Avtalet kommer att stärka den ekonomiska och säkerhetspolitiska utvecklingen i regionen och så även möjligheterna till handelsförbindelser och mattransporter till det fattiga Etiopien: Afrikas näst mest folkrika land. 

Det här är det senaste exemplet på det starka förtroende som i dag finns för Somaliland – det mest demokratiska landet på Afrikas horn och som har flera etablerade diplomatiska beskickningar i andra länder.

Ett annat tydligt exempel är det faktum att det somaliländska passet i dag har ett sådant stort förtroende, trots att merparten av världens länder inte erkänner deras självständighet. Förenade Arabemiraten, Etiopien, Djibouti, Saudiarabien, Turkiet och Sydsudan är alla exempel på länder som utan erkännande accepterar dessa, men också länder i Europa, exempelvis Storbritannien, Belgien och Frankrike samt Sydafrika som kämpade emot Somaliland under frihetskriget.

Sverige har, efter Storbritannien, världens näst högsta somaliländska diaspora – men ändå saknas möjligheten för somaliländska medborgare att använda sina egna pass. Det finns mycket starka skäl till att förenkla för den process som i dag gör att bland annat myndighetspersoner tvingas åka till grannlandet Djibouti för att få ett djiboutiskt pass utfärdat. Rådande förhållningssätt blir inte mindre märkligt då de somaliska dysfunktionella och korrupta myndigheterna av förklarliga skäl har ett lägre förtroende globalt sett än motsvarande myndigheter i Somaliland.

Att acceptera somaliländska pass skulle vara en viktig del för att förenkla för flera av den svenska regeringens uttalade ambitioner sett till vilka ambitioner som finns inom det utrikespolitiska området rörande alltifrån handel och diplomati till bistånd och migration. 

Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för att Sverige, likt Storbritannien och andra länder, ska börja acceptera somaliländska pass?