av Malin Larsson (S)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
År 2023 blev året då även Sverige drabbades av den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest. Den 6 september konstaterades Sveriges första fall av afrikansk svinpest. Vi hamnade i ett allvarligt läge, och myndigheterna agerade mycket snabbt för att smittan inte skulle spridas vidare i naturen och till våra tamgrisar, vilket skulle ha fått katastrofala konsekvenser. Många hjälptes åt i det drabbade området, och frivilliga jägare gjorde en enorm insats.
Vi socialdemokrater lade under förra mandatperioden fram ett vildsvinspaket och förslag gällande utfodring för att få en vildsvinsstam i balans och för att mer vildsvinskött skulle serveras på våra tallrikar. Det gav resultat, och de senaste åren har stammen minskat med en tredjedel. Men hur stor vildsvinsstam vi har är osäkert, och vildsvinen orsakar stora skador i jordbruket. Samtidigt är oron stor över att en för stor vildsvinsstam kommer att vara förödande vid ytterligare utbrott av den afrikanska svinpesten.
Sveriges vildsvinsstam har länge varit debatterad. Samtidigt som vildsvinen är ett vilt som uppskattas av jägare orsakar även vildsvinen stora skador inom framför allt jordbruket. Det har nu lagts fram förslag på att minska stammen drastiskt, och LRF har gjort en hemställan om att minska vildsvinsstammen med hela 90 procent.
Utfodring av vildsvin sker i dag genom både stödutfodring och avledningsutfodring. Den 1 oktober 2021 trädde ett nytt regelverk i kraft med möjlighet för länsstyrelser att fatta beslut om förbud mot utfodring. Sedan reglerna infördes har en enda länsstyrelse fattat beslut om förbud mot utfodring med stöd av regelverket, nämligen Länsstyrelsen i Jönköpings län. Enligt reglerna får beslutet inte omfatta foder som placeras på åtelplatser för att bedriva åteljakt. I dag finns ingen definition av vad som är en åtel, och det gör det svårt att fatta de beslut som ibland krävs.
Utifrån detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:
Hur stor vildsvinsstam anser ministern att Sverige ska ha, och vilka åtgärder tänker ministern vidta för att vi ska ha en generell definition av vad en åtel är, något som gäller i hela landet så att var och en vet vilka åtlar som är tillåtna, och vilket slags utfodring som kan förbjudas?